Zisk farmaceutické firmy Merck vzrostl na 1,13 miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Foto uvj

Americké farmaceutické společnosti Merck & Co. vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 18 procent na 1,13 miliardy dolarů. Firmě pomohlo snížení nákladů a vyšší prodej jejích léků na diabetes Januvia a srdce Zetia, které vyrovnaly pokles prodeje mimo USA. Firma, která je druhým největším výrobcem léků v USA, to uvedla v dnešním prohlášení a současně mírně zlepšila výhled na celý rok.

Celkové tržby se snížily zhruba o jedno procento na 9,31 miliardy dolarů. Důvodem byl částečně silný dolar. Tržby v USA ve čtvrtletí stouply o sedm procent na 4,22 miliardy dolarů. V zahraničí se naopak o sedm procent snížily na 5,09 miliardy dolarů. Prodej léků na předpis se snížil o dvě procenta. Prodej veterinárních přípravků stagnoval.

Merck mírně zvýšil odhad zisku na akcii na celý letošní rok na 3,65 až 3,77 dolaru z doposud uváděných 3,6 až 3,75 dolaru. Příjmy se mají pohybovat v rozmezí 39 miliard až 40,2 miliardy dolarů místo 38,7 až 40,2 miliardy dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.