Zisk jihokorejské automobilky Hyundai se prudce propadl

Hyundai Kona

Hyundai Kona Zdroj: acz

Čistý zisk jihokorejské automobilky Hyundai Motor se ve třetím čtvrtletí propadl o 68 procent na 269 miliard wonů (5,4 miliardy korun). Oznámila to firma, která působí rovněž v České republice. Na hospodářské výsledky podniku mělo negativní dopad svolávání automobilů ve Spojených státech kvůli problémům s airbagy a motory.

Zisk tak výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 831 miliard wonů. Akcie podniku reagovaly na zveřejnění hospodářských výsledků propadem až o deset procent, píše agentura Reuters.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u Žiliny na Slovensku.

Nošovická továrna Hyundai v současnosti zaměstnává zhruba 3300 lidí. V letošním roce plánuje snížit výrobu na 330 tisíc z loňských 356 700 automobilů.