Zisk Škody Auto ve čtvrtletí klesl o 25 procent, automobilku brzdily dopady války

Škoda Auto Kvasiny

Škoda Auto Kvasiny Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl zhruba o čtvrtinu na 337 milionů eur ze 448 milionů eur před rokem. Ve své výsledkové zprávě to oznámil mateřský koncern Volkswagen. Upozornil, že na výsledky měla negativní dopady válka na Ukrajině.

Škoda Auto v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům 186.170 vozů, což je o čtvrtinu méně než před rokem. Čtvrtletní tržby se ale mírně zvýšily, a to na 5,10 miliardy z 5,05 miliardy eur před rokem.

Výrobci automobilů se už delší dobu potýkají s nedostatkem součástek, který narušil také výrobní aktivity Škody Auto. Situaci navíc zkomplikovala válka na Ukrajině, která způsobila mimo jiné výpadek produkce u ukrajinského dodavatele kabelových svazků pro Škodu Auto.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Výroba Škoda Octavia

Video placeholde
Výroba Škoda Octavia • První Boleslavská

Začátkem března Škoda Auto oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu a zastaví export aut do Ruska. V loňském roce pro ni bylo Rusko druhým největším trhem.

Provozní zisk mateřského koncernu Volkswagen se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 73 procent na 8,3 miliardy eur. Koncern dodal zákazníkům 1,898 milionu vozů, o 22 procent méně než před rokem. Tržby nicméně zvýšil o 0,6 procenta na 62,74 miliardy eur.