Zisk Škody loni klesl o čtyři procenta, nepomohly ani rekordní prodeje

Škoda Octavia Combi

Škoda Octavia Combi Zdroj: Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.cz

Automobilce Škoda Auto v loňském roce klesl provozní zisk o 4,1 procenta na 712 milionů eur (18,2 miliardy korun). Tržby ale vzrostly o 1,7 procenta na 10,44 miliardy eur (zhruba 267 miliard korun).

Již dříve Škoda Auto oznámila, že loni prodala rekordních 939 200 aut, meziročně zvýšila prodej o 6,8 procenta. Dodávky zákazníkům se v roce 2012 zvýšily na všech trzích s výjimkou západní Evropy.

Výroba automobilky loni podle dnešního prohlášení stoupla o 4,6 procenta na 943 milionů vozů. Automobilce se v roce 2012 podařilo snížit výrobní náklady, náklady na marketing však rostly. Podíl provozního zisku na tržbách se pak snížil na 6,8 procenta ze 7,2 procenta v předchozím roce.

Oproti loňským prodejům jsou ty letošní zatím slabé. Za první dva měsíce největší tuzemská automobilka prodala 136 600 vozů, což bylo proti stejnému období loňského roku o 10 900 aut méně. Nižší prodeje podle firmy způsobil hlavně náběh výroby třetí generace modelu Octavia, který je nejprodávanějším autem tuzemské značky. Dalším důvodem je celkový pokles prodejů na některých trzích především ve střední a východní Evropě.

Firma očekává, že se prodeje budou postupně zlepšovat po uvedení osmi nových modelů, které na letošek plánuje. Automobilka zatím na trh uvedla třetí generaci nejprodávanějšího modelu Octavia a minulý týden na autosalonu v Ženevě představila také verzi kombi tohoto modelu. „Jakmile plně naběhne výroba a prodej modelu Octavia a všech jeho variant, uvidíme odpovídající pozitivní efekty,“ uvedl předseda představenstva Winfried Vahland.