Změní část Alstomu majitele? Siemens a Mitsubishi nabízejí 200 miliard

Centrála Alstomu nedaleko Paříže

Centrála Alstomu nedaleko Paříže Zdroj: Profimedia.cz

Německý koncern Siemens a japonská společnost Mitsubishi Heavy Industries (MHI) nabídnou zhruba 7,25 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) za převzetí části energetické divize francouzské firmy Alstom.

Firmy Siemens a Mitsubishi Heavy ve středu uvedly, že uvažují o společné nabídce na energetická aktiva Alstomu. Dodaly, že o nabídce rozhodnou do pondělí. Neposkytly však podrobnosti o podobě a hodnotě nabídky.

O energetickou divizi Alstomu má zájem také americká společnost General Electric (GE), která za ni nabídla kolem 17 miliard dolarů (zhruba 344 miliard korun). Divize vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny.

Francouzská vláda musela před deseti lety společnost Alstom zachraňovat. Nyní potřebuje Alstom další pomoc, protože se potýká s vysokými dluhy, silnou konkurencí a slabou poptávkou.

Alstom dodává pro České dráhy a spolupracuje s ČEZ
Alstom (dříve GEC-Alsthom) je mezinárodní koncern se sídlem ve Francii, který se zabývá například výrobou zabezpečovacích a signalizačních zařízení pro kolejovou dopravu a do kolejových vozidel (vlaky AGV, TGV, Eurostar nebo Pendolino apod). Energetická divize Alstomu pak vyrábí například turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny.
Za rok 2013/2014 společnost vykázala tržby ve výši 20,4 miliardy eur. V současné době pracuje pro Alstom 93 tisíc lidí.
V České republice patří mezi odběratele nadnárodního koncernu například České dráhy. Alstom ale spolupracuje i s energetickým gigantem ČEZ - v lednu 2014 podepsaly firmy kontrakt v hodnotě přibližně 11 milionů eur (300 milionů korun) na další fázi rekonstrukce počeradské elektrárny.