Ztrátový Bombardier zruší sedm tisíc pracovních míst

Bombardier Global Express (Ilustrační foto)

Bombardier Global Express (Ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: bomberpilot

Kanadský výrobce letadel a vlaků Bombardier v příštích dvou let zruší kolem 7000 pracovních míst. To odpovídá zhruba 11 procentům jeho celkové pracovní síly, uvedla firma, která působí také v České republice.

„To snížení (počtu pracovních míst) bude částečně kompenzováno přijetím zaměstnanců v některých růstových oblastech,“ sdělila firma. Nová místa by podle agentury Reuters měla vznikat například ve výrobě letadel řady CSeries.

Bombardier také oznámil, že podepsal předběžnou dohodu o dodávce až 75 letounů CS300 letecké společnosti Air Canada. Hodnota zakázky by podle katalogových cen mohla činit až 3,8 miliardy amerických dolarů (92 miliard korun).

Tržby klesnou

Výrobce dopravní techniky loni utržil 18,17 miliardy kanadských dolarů. Letos firma očekává pokles příjmů na 16,5-17,5 miliardy dolarů. Firma byla loni ztrátová, v posledním čtvrtletí se jí ale podařilo ztrátu snížit na 31 centů na akcii z 92 centů na akci o rok dříve.

V České republice Bombardier působí prostřednictvím divize Bombardier Transportation, jejíž závod v České Lípě vyrábí vlakové součástky. Bombardier Transportation v České republice podle svých internetových stránek zaměstnává přes 900 lidí.