Průmyslová výroba v USA v září klesla podruhé za sebou

Americký průmysl - ilustrační foto

Americký průmysl - ilustrační foto Zdroj: CTK

Průmyslová výroba ve Spojených státech v září klesla druhý měsíc po sobě a proti předešlému měsíci se snížila o 0,2 procenta. Přispěl k tomu zejména útlum v sektoru těžby ropy a plynu, který reaguje na obnovený pokles cen. Dnešní údaje americké centrální banky (Fed) potvrzují oslabování největší ekonomiky světa.

Pokles produkce odpovídal očekávání ekonomů dotázaných agenturou Reuters. V srpnu klesla celková produkce o 0,1 procenta. V meziročním srovnání byla průmyslová výroba vyšší už jen o 0,4 procenta.

Produkce zpracovatelského průmyslu se snížila o 0,1 procenta po poklesu o 0,4 procenta v předešlém měsíci, kdy ji srazil propad automobilové produkce. Zpracovatelský sektor oslabuje zejména silný dolar, který podkopává vývoz.

Průmyslová výroba ve Spojených státech

Graphical visualization of Us Industrial Production Mom

Těžba surovin klesla proti srpnu o dvě procenta, z toho dobývání ropy a plynu se propadlo o čtyři procenta. Produkce podniků síťových služeb, jako jsou elektrárny, plynárny a vodárny, se naopak zvýšila o 1,3 procenta.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila celoročně přepočtené tempo růstu na 3,9 procenta a zaznamenala nejvýraznější nárůst od loňského léta. Ve třetím čtvrtletí ale ekonomové čekají výrazné zpomalení, což kromě nepříznivého vývoje v průmyslu naznačují zprávy z trhu práce, zahraničního obchodu i maloobchodu.