Půl miliardy k ničemu. Slovenské létající auto končí, firma nesehnala nové investory

Model Aeromobilu s označením 4.0.

Model Aeromobilu s označením 4.0. Zdroj: VTM.cz

AeroMobil 5.0
Model Aeromobilu s označením 4.0.
Vrtule Aeromobilu.
Model Aeromobilu s označením 4.0.
Aeromobil 5.0 VTOL
7
Fotogalerie

Slovenský startup Aeromobil, vyvíjející létající automobil, míří k bankrotu. Dle vyjádření společnosti se nepodařilo sehnat investora, který by financoval další provoz. Za svou dvanáctiletou existenci startup spotřeboval přes půl miliardy korun. Například státu nyní dluží miliony za odvody zaměstnanců. 

„Jednání o posílení kapitálu společnosti probíhala několik let s různými investory včetně všech významných výrobců v automobilovém a leteckém průmyslu,“ uvedlo vedení společnosti v prohlášení. Podle něj byla v posledním roce také připravována možnost potenciálního vstupu firmy na burzu. To už se ovšem nestane, vedení společnosti vysvětluje bankrot horší situací na trhu s rizikovým kapitálem, který kvůli ekonomické situaci ochladl. 

„Kdo nemíří ke hvězdám, tedy nesnaží se o něco naprosto mimořádného a z definice riskantního, nikdy ničeho nedosáhne. Podstupovat rizika je nepříjemné, ale je to nezbytný prvek při budování budoucnosti,“ stojí v prohlášení. Vedení společnosti věří, že vize létajícího vozu je s potřebným kapitálem uskutečnitelná.

Společnost za svou existenci získala na vývoj létajícího osobního auta 25 milionů eur, z toho šest milionů eur formou dotace od státu. Aeromobil měl pravidelně ohlas i v zahraničí, zajímala se o něj i největší světová média, jako je americká televize CNN či list Financial Times. Společnosti se podařilo také prezentovat svůj produkt na Expu v italském Milánu. Nyní je tomu konec, majitelé podají k soudu návrh na konkurz. V současné době Aeromobil dluží například slovenskému státu na odvodech zaměstnanců téměř osm milionů korun. 

Aeromobil se prezentoval jako první skutečně létající automobil

Video placeholde
Aeromobil se prezentoval jako skutečně první létající automobil • AeroMobil

Aeromobilu se podařilo vytvořit funkční prototyp. Nikdy ale nezačala masová produkce, i když to bylo v plánu a podle původních odhadů se vozy čtvrté generace měly k prvním majitelům dostat už v roce 2020. K tomu však nedošlo – prototypy sice byly funkční, ale trpěly řadou nedostatků, jako je například příliš vysoká váha. Podle posledních plánů měl letos začít prodej vozů.

Společnost založili v roce 2010 Juraj Vaculík a Štefan Klein. Druhý jmenovaný byl zároveň šéfdesignér projektu, nicméně společnost posléze opustil a založil si vlastní startup, který se věnoval stejnému oboru. Do firmy vložil peníze například investor Patrick Hessel, který se v roce 2020 stal také šéfem celé firmy.