Ranní check: Americké akcie letos nevydělávají, půlení bitcoinu se blíží

BlackRock chce nechat vtrhnout bitcoin na Wall Street.

BlackRock chce nechat vtrhnout bitcoin na Wall Street. Zdroj: Midjourney

Dobré ráno! Je 226. den roku, svátek má Alan. V tento den v roce 1941 Winston Churchill a Franklin D. Roosevelt podepsali Atlantickou chartu.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Půlení bitcoinu se blíží, přibývá bludů. Proč pochybovat, že cena kryptoměny určitě poroste

Neúprosně se přibližuje doba, kdy se opět vyrojí nadšení zastánci bitcoinu přesvědčující své okolí o tom, že cenu kryptoměny znova čeká vzestupná tendence atakující historické vrcholy. Takzvaný halving bitcoinu má nastat již na jaře, událost však provází řada zkreslených představ.

✅ Dividendové tituly si nejsou rovny. Aristokraté na Wall Street vyhrávají

Mnozí investoři mají rádi akcie, které vyplácejí dividendy, nejlépe pravidelně, rok co rok či každé čtvrtletí. Akcie amerických firem nabízejících vysoký dividendový výnos však letos svým majitelům velkou radost nedělají. Jejich výkonnost výrazně zaostává za zhodnocením nejsledovanějšího indexu S&P 500.

✅ Londýn udělal z ruských zlodějů oligarchy a následně filantropy, říká britský novinář

Kreml je úzce napojený na finanční systém Západu. Rusko a jeho elitní vrstvy v něm mohly dlouhou dobu volně utrácet nakradené peníze nebo si v cizině otevírat účty. Potřebnou pomoc našly v Londýně, říká britský novinář Oliver Bullough v rozhovoru pro Aspen Review Central Europe.

✅ V USA se brzy rozhodne, zda Trumpa čeká další trestní stíhání kvůli volbám

Ve Spojených státech se schyluje k rozhodnutí, zda bude exprezident Donald Trump čelit dalšímu, už čtvrtému trestnímu stíhání. Stanice CNN a deník The New York Times (NYT) uvedly, že někteří svědkové dostali na úterý předvolání ke slyšení před velkou porotou, která určí, zda bude Trump obviněn kvůli ovlivňování výsledků posledních prezidentských voleb ve státě Georgia.

Předvolání dostal bývalý zástupce guvernéra v Georgii Geoff Duncan a nezávislý novinář George Chidi, napsal NYT. Prokuratura, která vyšetřování Trumpa vede, se zatím k informaci nevyjádřila. Podle médií možné obvinění v Georgii nebude směřovat pouze proti Trumpovi, ale i vůči řadě jeho spolupracovníků a dalších osob, které se podle prokurátorů na snaze ovlivnit volby podíleli.

Stane se dnes:

  • Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejní výsledky kontroly majetku a peněžních prostředků státu, s nimiž hospodaří vybrané fakultní nemocnice. 
  • Soud se spojenkyní ruského opozičního představitele Alexeje Navalného, zástupkyní Tomsku Xenijou Fadějevovou, která čelí obvinění z vedení extremistické organizace.