Ranní check: BlackRock znovu investuje do Soleku, Ukrajina se přidá k nákupu obrněnců

Logo společnosti BlackRock

Logo společnosti BlackRock Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno! Je 171. den roku, svátek má Květa. V tento den v roce 1993 zahájila vysílání první česká soukromá televize Premiéra TV.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

✅ Solek a BlackRock znovu spolu. Americký fond na Sobotkovy solární parky pošle další peníze

Největší správce finančních aktiv na světě BlackRock znovu investuje do českého solárního developera Solek. Na výstavbu dalších solárních elektráren mu americká skupina poskytne financování ve výši 75 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 1,65 miliardy korun. Informaci redakci E15 sdělil majitel Soleku Zdeněk Sobotka.

✅ Světu chybí pokusné opice. Cena vzrostla o stovky procent

Jak vypadá snové hospodářské zvíře? Ne, nemusí dojit mléko, ani z něho nemusí být ty nejlepší steaky. Úplně stačí, když je mu kam píchnout injekci. Pragmatičtí milovníci zvířat a věční hledači divoce rostoucích investic v jedné osobě mají vyhráno. Průnikem obojího je testovací opice. Světu chybějí a žádná cena není dost vysoká.

✅ Ke společnému česko-slovenskému nákupu obrněnců se přidá Ukrajina

Počet zájemců o švédská bojová vozidla pěchoty CV90 roste. Nově je hodlá získat Ukrajina, podle informací E15 žádá zhruba jeden tisíc obrněnců. To je výrazně více, než kolik jich koupí Česko se Slovenskem. Celkem objednaly čtyři sta vozidel za více než sto miliard korun. Zapojeným českým a slovenským firmám může rozšíření o dalšího zákazníka znásobit zisky. Na společném postupu při přezbrojení armád pásovými vozidly se dohodli ministři obrany všech tří zemí.

✅ „Dividendový“ kupec si vydělal miliony na akciích ČEZ

Až na bezmála deset milionů korun si mohl přijít šťastlivec, který v pátek ve čtvrt na pět odpoledne koupil na pražské burze balík akcií ČEZ za více než čtvrt miliardy korun. Akcie totiž během pondělního rána posilovala až o téměř čtyři procenta poté, co v pátek před pátou hodinou odpoledne dorazil do ČEZ návrh ministerstva financí na výplatu podstatně vyšší dividendy.

Stane se dnes:

  • Koná se desátý ročník konference Naše bezpečnost není samozřejmost
  • Evropská komise navrhne úpravu víceletého rozpočtu Evropské unie do roku 2027
  • Central Group okomentuje aktuální CG-Index, který srovnává dostupnost bydlení v Praze s ostatními evropskými metropolemi
  • Čínský premiér Li Čchiang začíná návštěvu Německa