Solek a BlackRock znovu spolu. Americký fond na Sobotkovy solární parky pošle další peníze

Solární elektrárna společnosti Solek v Chile

Solární elektrárna společnosti Solek v Chile Zdroj: Solek

Největší správce finančních aktiv na světě BlackRock znovu investuje do českého solárního developera Solek. Na výstavbu dalších solárních elektráren mu americká skupina poskytne financování ve výši 75 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 1,65 miliardy korun. Informaci redakci E15 sdělil majitel Soleku Zdeněk Sobotka.

Spolupráce mezi nadnárodním investičním gigantem a českou skupinou Solek se prohlubuje. Jedná se už o druhou transakci po závazku společnosti Solek vybudovat pro BlackRock až 200 megawattů fotovoltaických projektů.

„Tato dohoda o financování představuje pro Solek další strategický krok, který nám umožní dále rozvíjet naše portfolio solárních elektráren v Chile a plně využít příležitostí na trhu s obnovitelnými zdroji energie v Latinské Americe,“ uvedl Sobotka.

Od roku 2010 Solek zprovoznil celkem 53 fotovoltaických elektráren, z toho 18 v Evropě a 35 v Chile. V letech 2023 a 2024 má společnost v plánu postavit v Chile dalších více než 38 projektů. V současnosti Solek v jihoamerické zemi kontroluje portfolio o výkonu 286 megawattů, čímž se řadí mezi největší solární hráče na tamním trhu.

„Tato spolupráce nám otevírá nové obzory, umožní aktivně podpořit energetickou tranzici Chile a zároveň využít některé ze slibných příležitostí na latinskoamerickém energetickém trhu,“ uvedl Luis Nuñez, vedoucí týmu společnosti BlackRock pro infrastrukturní financování v Latinské Americe.

Solárník Sobotka chystá i velký návrat domů. V Česku plánuje budovat jak střešní, tak pozemní instalace. „Už letos chceme zahájit instalace o výkonu stovky megawattů a tempo ročních instalací držet minimálně na této úrovni. Rozhodně to nejsou žádné vzdálené vize, máme už podepsané smlouvy na velké střešní instalace,“ řekl v březnovém rozhovoru pro E15 Sobotka.

Solek na začátku června oznámil, že si na další rozvoj zajistil 379 milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba 8,4 miliardy korun. Firma k financování využila americké dluhopisy v hodnotě necelých čtyř miliard. Peníze od BlackRocku jsou součástí této finanční kampaně, která probíhala ve Spojených státech.

Sobotka není jediný český byznysmen, se kterým BlackRock v oblasti obnovitelných zdrojů spolupracuje. Fond Green Horizon Renewables podnikatele Tomáše Krska mu v roce 2021 prodal portfolio svých dostavěných i připravovaných větrných parků o souhrnném výkonu 220 megawattů. Celá transakce tehdy BlackRock vyšla v přepočtu na zhruba 7,1 miliardy korun.