Ranní check: Hra Hogwarts Legacy řádí na americké burze, Čína chce ovládnout těžbu lithia

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy Zdroj: Ladislav Novák/Hogwarts Legacy

Dobré ráno! Je 60. den roku, svátek má Bedřich. V tento den se roku 2020 v Ústí nad Labem se objevily první 3 případy onemocnění covid-19 v Česku.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Akcie Warner Bros. Discovery porážejí Amazon i Metu díky hře Hogwarts Legacy

Masivní úspěch nedávno vydané videohry Hogwarts Legacy čili Bradavické dědictví, jejíž tvůrci se inspirovali příběhem o Harrym Potterovi, vykouzlil úsměv na tvářích investorů Warner Bros. Discovery. Akcie mediálního giganta si od začátku roku připsaly už 67 procent (v době přípravy článku). To je dosud jeden z nejlepších výkonů napříč všemi pěti sty obchodovanými společnostmi v nejsledovanějším americkém burzovním indexu S&P 500.

Dluhopisář na dně. Investoři hrají vabank, v sázce je necelá stovka milionů

Bezmála sto milionů korun věřitelů v trapu a měsíce indisponovaný jednatel firmy soustavně se omlouvající ze soudních jednání. Takový je příběh dluhopisového emitenta Český průmyslový holding, nad nímž Městský soud v Praze v závěru ledna vyhlásil úpadek. Firma má z posledních let na kontě hned několik „neviditelných“, takzvaných podlimitních dluhopisových emisí.

Čína se pokouší ovládnout lithiový trojúhelník v Jižní Americe

V souvislosti s energetickou transformací a závodem o globální prvenství v zelených technologiích zažívá svět další obdobu zlaté horečky. Tentokrát jde o kov, jehož zásoby leží především v jihoamerickém trojúhelníku Bolívie-Argentina-Chile. Soustředí se tam téměř šedesát procent dosud známých nalezišť stříbřitého kovu a klíč k tomuto bohatství drží z velké míry Čína, která si v regionu budovala vazby, zatímco Západ spal.

Odvody firem zůstanou vysoké, na slibovanou úlevu nemá vláda peníze

Vláda definitivně odpíská nejzásadnější vstřícné opatření vůči firmám, k němuž se zavázala ve svém programovém prohlášení. Snížení odvodů za zaměstnance alespoň o dva procentní body ze současných 24,8 procenta si stát z důvodu stamiliardových schodků státního rozpočtu, na nichž se podílí i rostoucí deficit důchodového systému, nemůže dovolit. Navíc vládní strany debatují o zvýšení odvodů pro živnostníky. Případný ústupek velkým zaměstnavatelům by vyvolal kritiku.

Stane se dnes:

  • V dražbě moderního a současného umění v aukční síni Sotheby's se bude dražit také obraz Františka Kupky z pozůstalosti zesnulého herce Seana Conneryho s odhadem 2,2 až 2,8 milionů liber (asi 59 milionů až 75 milionů korun)
  • Soud pokračuje v projednávání kauzy rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Mezi obviněnými je bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či někdejší náměstkyně ministerstva Simona Kratochvílová.
  • Začíná 48hodinová stávka britských ošetřovatelů kvůli sporu ohledně mezd.
  • Pro domácnosti v Německu začínají platit maximální ceny zemního plynu, dálkového tepla a elektrické energie. Za leden a únor dostanou odběratelé úlevy zpětně.