Ranní check: Koruna je rekordně silná, Babiše čeká další soud, rušení pošt posvětila vláda

Pobočka České pošty na rohu ulic Kaprova a Žatecká

Pobočka České pošty na rohu ulic Kaprova a Žatecká Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Tisková konference ANO - Babiš, Havlíček, Mračková Vildumetzová, Navrátil, Bařtipánová (4. 4. 2023)
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 103. den roku, svátek má Aleš. V tento den v roce 1993 Česká republika zakázala potraty pro cizí státní příslušníky.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Dotovat firmy je zbytečné, míní Stanjura. O 30 miliard ročně hodlá podporu seškrtat

Úsporný balíček na snížení rozpočtového schodku o 70 miliard korun se rozroste o opatření, které státu odlehčí jeho každoroční výdaje. Téměř polovinu předpokládaného výnosu balíčku si šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) slibuje od seškrtání národních dotací pro firmy. Pokles odhaduje na desítky miliard. S podobnými návrhy přicházeli občanští demokraté už v minulém volebním období jako opoziční strana. 

✅ Koruna je nejsilnější vůči euru za posledních 15 let

Česká koruna je nejsilnější k euru za posledních téměř 15 let. K dolaru pak za více než rok. Vůči euru koruna zpevnila na 23,34 korun za euro, to je nejnižší kurz od konce července roku 2008. Vůči dolaru koruna zpěvnila na 21,26 korun za dolar. 

✅ Vláda schválila rušení poboček České pošty

Vláda schválila nařízení, podle kterého musí Česká pošta provozovat o tři sta poboček méně, tedy 2900 místo původních 3200. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan. Návrh nařízení podal Český telekomunikační úřad. Česká pošta už dříve zveřejnila seznam tří set poboček, kterých se rušení bude týkat. 

✅ Kauza Čapí hnízdo pokračuje. Státní zástupce Šaroch se odvolal

Bývalého premiéra Andreje Babiše čeká další soud. Státní zástupce Jaroslav Šaroch se totiž odvolal proti lednovému proinstančnímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo, který Babiše a jeho spolupracovnici Janu Nagyovou zprostil viny.

✅ Německá jaderná éra definitivně končí. Dvě třetiny obyvatel by nechaly reaktory v provozu

Válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize německý odchod od jádra nezvrátila, pouze na krátkou dobu odsunula. V sobotu tak země odstaví poslední tři zbývající reaktory, které jí poskytovaly šest procent elektrické energie. Většina Němců by přitom uvítala jejich další provoz. Vláda Olafa Scholze však sází na to, že se jí podaří jádro nahradit obnovitelnými zdroji i v době, kdy řeší snižování závislosti na ruském zemním plynu. Loni v zemi v důsledku geopolitické situace rovněž vzrostla výroba elektřiny z uhlí.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za březen 2023.
  • Jednání ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a zástupců SPD Radima Fialy a Lucie Šafránkové o úpravě valorizací důchodů a předčasných penzí.
  • Start rakety Ariane 5, která má podle plánu Evropské kosmické agentury (ESA) do vesmíru vynést sondu Juice, na níž se podíleli i čeští vědci. U největší planety sluneční soustavy se mimo jiné pokusí zjistit, co se skrývá v ledových oceánech Jupiterových měsíců.
  • Končí mimořádné zasedání švýcarského parlamentu k událostem kolem banky Credit Suisse, která se dostala do finančních problémů a kterou po intervenci vlády převezme její větší rival UBS.