Kauza Čapí hnízdo pokračuje. Státní zástupce Šaroch se odvolal

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bývalého premiéra Andreje Babiše čeká další soud. Státní zástupce Jaroslav Šaroch se totiž odvolal proti lednovému proinstančnímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo, který Babiše a jeho spolupracovnici Janu Nagyovou zprostil viny.

Jak uvedlo ve svém vyjádření Městské státní zastupitelství v Praze, Šaroch podal takzvané blanketní odvolání, ve kterém nejsou uvedeny jeho konkrétní důvody. Na doplnění odůvodnění má státní zástupce čas do 5. května. 

S ohledem na rozsah písemného vyhotovení rozsudku, který soudce Jan Šott rozeslal stranám minulý týden, teď Šaroch doručený rozsudek podrobně studuje. Zabývá se jednotlivými právními úvahami soudu a následně zváží, jakou argumentaci užije a jaké konkrétní skutečnosti odvoláním napadne. O odvolání přitom Šaroch uvažoval hned po vyhlášení rozsudku.

„Již po vyhlášení nynějším odvoláním napadeného rozsudku existovaly důvodné úvahy stran toho, že bude nutné odvolání skutečně podat,“ uvedl tiskový mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. 

„Bylo nutné vyčkat právě na písemné vyhotovení rozsudku, které mohlo, respektive mělo pochybnosti spojené s daným způsobem rozhodnutí vysvětlit. Neboť však i po obdržení opisu rozsudku část pochybností považujeme nadále za důvodnou a též s ohledem na dřívější právní závěry vyslovené Nejvyšším státním zastupitelstvím při zrušení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání, dospěl dozorový státní zástupce k závěru, že za dané situace nelze učinit jinak, než-li odvolání podat,“ doplnil Cimbala. 

Nagyová byla obžalovaná z dotačního podvodu, Babiš z napomáhání dotačnímu podvodu. Soudce Městského soudu v Praze Jan Šott dospěl v lednovém rozsudku k závěru, že posuzované skutky nejsou trestnými činy. Babišovi a Nagyové hrozily tříleté podmínky, které navrhl státní zástupce. Stejně tak jim hrozil i peněžitý trest. Babišovi deset milionů korun a Nagyové půl milionu korun.

Soud projednal kauzu týkající se Farmy Čapí hnízdo, kdy měl Babiš převést akcie společnosti svým dětem a partnerce. Obžaloba tvrdí, že to udělal proto, aby farma splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Jejím vyplacením podle žalobce vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda téměř 50 milionů korun.

Soud ale toto tvrzení nepřijal. „Obžaloba je založena na nepochopení a záměně mezi pojmy skutek a trestný čin,“ uvedl Šott v lednovém odůvodnění. Podle něj nebylo možné na základě předložených důkazů tvrdit, že by společnost Farma Čapí hnízdo byla propojená s holdingem Agrofert, což by vylučovalo její status jako malé či střední firmy.

Jaká byla byznysová a politická kariéra Andreje Babiše

Video placeholde
Andrej Babiš (ANO) • Videohub E15