Ranní check: Letiště Praha přidává nové destinace. ČEZ snížil zisk, přesto se vydal na nákup

Dobré ráno! Je 82. den v roce, svátek má Leona a Lea. V tento den v roce 1963 vydala skupina The Beatles album Please Please Me.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Letiště Praha odstartuje letní sezonu. Přidává nové destinace a jedná o dálkových linkách

Největší české letiště načíná svou hlavní sezonu. Od 31. března zahájí letní letový řád, ve kterém nabídne cestujícím 167 destinací, do kterých se bude možné dopravit přímo z Prahy prostřednictvím 68 dopravců. Letiště Václava Havla získává nové pravidelně operované přímé lety do Astany, Brindisi, Dubaj World Central, East Midlands, Florencie, Izmiru, La Palmy, Ponta Delgady, Poznaně, Tallinu, Taškentu a Verony.

✅ ČEZ opět těžil z tradingu i vysokých cen. Mimořádné zdanění ale ukouslo ze zisku 40 miliard

Polostátní energetická skupina ČEZ loni podstatně korigovala své předloňské rekordní výsledky. Hrubý provozní zisk (EBITDA) sice klesl jen o méně než pět procent na téměř 125 miliard korun, avšak čistý zisk, který je pro investory podstatnější, se smrskl z 80,7 na 29,6 miliardy korun. Podle platné dividendové politiky by tento výsledek znamenal výplatu ve výši 39 až 52 korun na akcii.

Green Deal, nebo konkurenceschopnost. Musí si Evropa vybrat? Debata europoslanců 

Debata europoslanců v podcastu Business ClubDebata europoslanců v podcastu Business Club|e15

 

✅ Zatím největší letošní obchod, cena GasNetu je ale přiměřená, říká Dědeček z Patrie

Polostátní energetická skupina ČEZ koupila 55,2 procenta podílu v české plynárenské společnosti GasNet, která provozuje distribuční síť na 80 procentech území Česka s výjimkou Prahy a Jihočeského kraje. Společnosti Macquarie Asset Management za ni zaplatí v přepočtu zhruba 21,3 miliardy korun. „Může vzniknout plynárenský koncern a ten nakonec může zčásti zamířit i na burzu,“ říká výkonný ředitel Patria Corporate Finance Petr Dědeček.

✅ Nvidia bude své servery s novými čipy pro AI vyrábět u firmy, která v Brně dělá pro Microsoft nebo Metu

Americká společnost Nvidia před pár dny představila novou generaci čipů pro umělou inteligenci (AI) určených pro pohánění služeb typu ChatGPT od OpenAI. Vyrábět se budou u firmy TSMC na Tchaj-wanu. Tyto čipy se umisťují na specializované karty, které se vkládají do serverů pro datová centra. Velký podíl této části produkce si zajistil rovněž tchajwanský podnik Wistron operující i v Česku. V Brně vyrábí servery pro Microsoft, Amazon, Fujitsu nebo Metu.

Stane se dnes: 

  • V Bruselu končí summit EU.
  • Spolková rada, horní komora německého parlamentu, bude hlasovat o částečné legalizaci konopí. Návrhu hrozí krach.
  • Americký Kongres by mohl hlasovat o balíku výdajových návrhů, který by odvrátil ochromení vládních složek. Takzvaný shutdown hrozí části federální vlády v noci na sobotu.