ČEZ opět těžil z tradingu i vysokých cen. Mimořádné zdanění ale ukouslo ze zisku 40 miliard

Skupina ČEZ

Skupina ČEZ Zdroj: Veronika Kolářová, E15

Polostátní energetická skupina ČEZ loni podstatně korigovala své předloňské rekordní výsledky. Hrubý provozní zisk (EBITDA) sice klesl jen o méně než pět procent na téměř 125 miliard korun, avšak čistý zisk, který je pro investory podstatnější, se smrskl z 80,7 na 29,6 miliardy korun. Podle platné dividendové politiky by tento výsledek znamenal výplatu ve výši 39 až 52 korun na akcii.

ČEZ vysvětluje vysoký provozní zisk spolehlivostí jaderné divize a pokračujícími nadstandardními výsledky divize tradingu, která obchoduje s energetickými komoditami na burzách.

„Navzdory významnému poklesu cen elektřiny jsme dokázali naplnit naše výchozí finanční cíle. Podařilo se to zejména díky bezpečné a spolehlivé výrobě jaderných elektráren, které již pátý rok po sobě dokázaly vyrobit více než 30 terawatthodin. Dalším klíčovým faktorem byly skvělé obchodní výsledky našeho tradingu, který dosáhl druhého nejlepšího výsledku v historii a přinesl obchodní marži 9,4 miliardy korun,“ komentuje výsledky šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš. 

Nutno dodat, že elektřinu výrobci energie prodávají s předstihem a ČEZ tak měl už na konci září roku 2022 prodané tři čtvrtiny elektřiny na rok 2023. Na přiblížení se rekordnímu provoznímu zisku se tak podílely i vysoké velkoobchodní ceny elektřiny, což připouští i šéf divize finance Martin Novák a dokazuje to i realizovaná prodejní cena elektřiny. ČEZ podle zveřejněných výsledků prodal loni vyrobenou elektřinu za 126 eur za megawatthodinu, což je meziročně zhruba o čtvrtinu více. Celkem ČEZ loni vyrobil 43,5 terawatthodiny elektřiny, což odpovídá i dřívějším odhadům samotné skupiny ČEZ.

Meziročně výrazně nižší čistý zisk ovlivnily zejména mimořádné daně a odvody, které podnik vyšly na zhruba 40 miliard korun. Daň z neočekávaných zisků čistý zisk snížila o 30,1 miliardy korun, což je mírně nad horní hranicí loni v únoru předpokládaného rozmezí 20 až 30 miliard. Odvody z nadměrných tržeb výroby stály ČEZ dalších deset miliard korun, tedy podle očekávání.

Beneš přesto výsledky hodnotí kladně: „I přes mimořádná zdanění jsme v roce 2023 dosáhli nejvyššího zisku za posledních deset let, s výjimkou mimořádného roku 2022.“

Očištěný zisk o mimořádné vlivy by činil 34,8 miliardy korun, tedy zhruba o pět miliard více. Roli zde podle ČEZ sehrála tvorba opravných položek k aktivům dceřiné společnosti Severočeské doly, a to kvůli významnému zhoršení tržních podmínek pro budoucí výrobu elektřiny z uhlí.

„Budoucnost české energetiky bude založena na obnovitelných zdrojích a bezpečné jaderné energetice. Už nyní 74 procent našeho zisku vytvářejí bezemisní aktivity. Rychle se tak měníme, ještě před dvaceti lety tvořilo uhlí hlavní zdroj zisku,“ říká k tomu Beneš. 

Výsledky hrubého i čistého zisku odpovídají nedávným odhadům analytiků. Ti nejsou překvapeni ani indikativní výší dividendy, která odpovídá dříve deklarovanému rozmezí 60 až 80 procent čistého zisku. Analytik Komerční banky Bohumil Trampota nicméně očekává, že ve finále by akcionáři mohli dostat opět více.

„V našich projekcích čekáme, že ministerstvo financí stejně jako loni navrhne výplatu celého čistého zisku. To by znamenalo 69 korun na jednu akcii,“ podotkl Trampota. Z předloňského zisku proplatila firma rekordní dividendu 145 korun za akcii.

V tomto roce ČEZ očekává hrubý zisk na úrovni 115 až 120 miliard a očištěný čistý zisk ve výši 25 až 30 miliard korun. O druhém ukazateli rozhodne zejména ministerstvo financí, které stále definitivně nerozhodlo, kdy skončí daň z mimořádných zisků. Výhled nicméně neobsahuje dnes oznámenou akvizici zhruba 55procentního podílu v české plynárenské společnosti GasNet, která provozuje distribuční síť na většině českého území. Formální dokončení obchodu, které vyjde na zhruba 21,3 miliardy korun, se však předpokládá až ve třetím čtvrtletí tohoto roku.