Nvidia bude své servery s novými čipy pro AI vyrábět u firmy, která v Brně dělá pro Microsoft nebo Metu

Server plný karet osazených AI čipy od společnosti Nvidia

Server plný karet osazených AI čipy od společnosti Nvidia Zdroj: Jan Sedlák

Americká společnost Nvidia před pár dny představila novou generaci čipů pro umělou inteligenci (AI) určených pro pohánění služeb typu ChatGPT od OpenAI. Vyrábět se budou u firmy TSMC na Tchaj-wanu. Tyto čipy se umisťují na specializované karty, které se vkládají do serverů pro datová centra. Velký podíl této části produkce si zajistil rovněž tchajwanský podnik Wistron operující i v Česku. V Brně vyrábí servery pro Microsoft, Amazon, Fujitsu nebo Metu.

Wistron byl původně součástí producenta osobních počítačů Acer. V roce 2000 byla tato sekce vyčleněna do samostatné společnosti zaměřené na zakázkovou výrobu elektroniky. Ročně generuje obrat kolem 30 miliard dolarů a má 25 výrobních a servisních center po celém světě, hlavně v Asii.

Wistron už dříve pro Nvidii začal dodávat karty osazené jejími AI čipy. Dále má na starost s tím spojené elektronické a další moduly a hotové servery včetně skříní pro montáž do datacenter. Tato sekce Wistronu v loňském finančním roce meziročně vyrostla o polovinu, což souvisí s nástupem umělé inteligence a rostoucími prodeji Nvidie.

Tchajwanský podnik uvedl, že letos tržby spojené s produkcí pro umělou inteligenci znásobí. „Očekáváme trojciferný růst,“ uvedl výkonný ředitel Wistronu Jeff Lin v materiálech pro investory, analytiky a novináře. Dodal, že loňský padesátiprocentní růst byl konzervativní, protože na trhu nebyl dostatek komponentů nutných pro výrobu AI čipů. Dodací lhůty čipů od Nvidie i kvůli tomu dosahují 50 týdnů a více.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!