Ranní check: Na Ukrajině zemřelo už přes sedm tisíc civilistů, bitcoin prudce posílil

Válka na Ukrajině: 109 prázdných kočárků na náměstí ve Lvově mělo upozornit na vysoký počet dětských obětí v konfliktu

Válka na Ukrajině: 109 prázdných kočárků na náměstí ve Lvově mělo upozornit na vysoký počet dětských obětí v konfliktu Zdroj: Reuters

V Dnipru na východě Ukrajiny ruská střela poničila devítipodlažní obytný dům.
2
Fotogalerie
  • Londýn a Brusel chtějí vyřešit spor o Severní Irsko do konce února
  • Výstava českých korunovačních klenotů
  • Na Ukrajině již zemřelo více než sedm tisíc civilistů
  • Bitcoin prudce posílil a vymazal ztráty po FTX

Dobré ráno! Je sedmnáctý den roku, svátek má Drahoslav. V tento den v roce 2009 přestala na Slovensku platit slovenská koruna a jako nová měna bylo zavedeno euro.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Londýn a Brusel chtějí vyřešit spor o Severní Irsko do konce února

Britští a unijní vyjednávači jsou údajně blízko uzavření dohody ohledně pobrexitového uspořádání v Severním Irsku. S odvoláním na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg. Zároveň však dodává, že ačkoli v rozhovorech došlo k významnému posunu, některé překážky se diplomatům stále překonat nepodařilo.   

Výstava českých korunovačních klenotů

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kde se uchovávají české korunovační klenoty. Ty z ní poté společně s památkáři vynesli a vybalili z jejich schrán. Od úterý se budou moci na vzácné klenoty a relikvie přijít podívat zájemci do svatovítské katedrály. Návštěvníci si budou moci do 21. ledna prohlédnout také lebku sv. Václava. O vystavení klenotů rozhodl dosluhující prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. 

Z(a)tracená čísla 18. díl: Zadlužení státu

Video placeholde
• Videohub

✅ Ve válce na Ukrajině již zemřelo přes sedm tisíc civilistů

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo už přes sedm tisíc civilistů, více než jedenáct tisíc z nich bylo zraněno. Podle instituce však může být toto číslo výrazně vyšší, neboť jsou započítávány pouze oficiální a potvrzená čísla. Smutná statistika čítá přesně 7031 zabitých civilistů, z nichž 2784 byli muži, 1875 ženy, 221 chlapci, 177 dívky a 35 malé děti. U 1939 mrtvých zatím podle úřadu nebylo pohlaví určeno. 

Bitcoin prudce posílil a vymazal ztráty po FTX

Kryptoměny zažívají nejlepší začátek roku od ledna 2020. Kurz dominantní virtuální měny letos vystoupal o čtvrtinu a po dvou měsících se dostal nad 20 tisíc dolarů. Ještě o několik procentních bodů lépe se daří etheru. Analytici ale upozorňují, že radioaktivní spad po kolapsu burzy FTX ještě není zcela neškodný. Mohou údajně přijít ještě další problémy globálních firem z byznysu kolem digitálních měn.    

Stane se dnes:

  • Jednání ministrů financí zemí Evropské unie. Jednat budou mimo jiné o hospodářských dopadech ruské agrese na Ukrajinu včetně poskytování pravidelné finanční pomoci Kyjevu
  • Advokát Zdeňka Šarapatky by měl podat exekuční návrh, kterým se chce pro klienta domoci omluvy od prezidenta Miloše Zemana
  • Sněmovna bude na podnět opozičního hnutí ANO jednat o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS)