Bitcoin prudce posílil a vymazal ztráty po FTX. Tři rizika ohrožují další růst

Letošní pohled na kryptografy může majitele bitcoinu a spol. těšit. Zatím.

Letošní pohled na kryptografy může majitele bitcoinu a spol. těšit. Zatím. Zdroj: Midjourney

Kryptoměny zažívají nejlepší začátek roku od ledna 2020. Kurz dominantní virtuální měny letos vystoupal o čtvrtinu a po dvou měsících se dostal nad 20 tisíc dolarů. Ještě o několik procentních bodů lépe se daří etheru. Analytici ale upozorňují, že radioaktivní spad po kolapsu burzy FTX ještě není zcela neškodný. Mohou údajně přijít ještě další problémy globálních firem z byznysu kolem digitálních měn.

Víkendové zhoupnutí bitcoinu přes 20 tisíc dolarů, které trvalo i během pondělního dopoledne, výrazně napomohlo tomu, že celková tržní hodnota sektoru kryptoměn opět překonala hranici bilionu dolarů. Podle expertů digitální měny reagují příznivě mimo jiné na průběh bankrotu FTX.

Právníci padlé firmy uvedli, že se jim podařilo získat přístup k aktivům v hodnotě přes pět miliard dolarů. Prostředky mohou být použity k odškodnění věřitelů.

Ještě důležitější kurzotvorný faktor pro krypto ale podle agentury Bloomberg představují minulý týden zveřejněná data o vývoji inflace v USA. Ta svědčí o zpomalování tempa zdražování, což investorům dává naděje na zmírnění jestřábí politiky americké centrální banky.

Co čeká kryptoměny v roce 2023. Podívejte se na video:
Video placeholde
• Videohub

V posledních dnech proto rostou rizikovější aktiva obecně: nejen kryptoměny, ale i technologické akcie. Šéf blockchainového fondu RockawayX Viktor Fischer dodal, že současnou rallye mohutně přiživuje nucené uzavírání pozic spekulujících na pokračování poklesu bitcoinu a spol.

Kryptoměny a akcie: zrádná korelace

„Existuje vysoká pravděpodobnost, že krypto už má cenové dno za sebou. Co ale za sebou rozhodně nemá, je poměrně vysoká korelace ceny digitálních měn s makroekonomickými daty,“ uvedl podle Bloombergu hlavní stratég pro digitální aktiva v analytické společnosti Fundstrat Sean Farell.

Pokračování přísné monetární politiky Fedu, ba dokonce její další utužení, představuje jedno z možných ohrožení dalšího růstu kryptoaktiv či akcií. Tím však výčet rizik nekončí.

„Vzepětí bitcoinu naznačuje, že na trzích zbyla stále ještě spousta balastu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!