Ranní check: Natland šlape do golfového byznysu, Australané prodali Twisto

Zakladatel Natlandu Tomáš Raška

Zakladatel Natlandu Tomáš Raška Zdroj: Tomeš Michael / E15

  • Australané prodali českou platební firmu Twisto
  • Polský gigant Allegro se chystá na vstup na český trh
  • Raškova skupina Natland kupuje greeny na pražském Rohanu
  • ČNB je v rekordní ztrátě

Dobrý den! Je 90. den roku, svátek má Kvido. V tento den v roce 1901 měla v Národním divadle premiéru opera Rusalka Antonína Dvořáka.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Australané prodali českou platební firmu Twisto

Česká fintech firma Twisto mění po necelých dvou letech majitele. Prodej oznámil na svém webu dosavadní vlastník, australská nadnárodní společnost Zip. Velké plány Australanů se nenaplnily a firma Zip omezuje své aktivity i jinde ve světě.

✅ E-commerce gigant Allegro se chystá na vstup na český trh

Polský e-commerce gigant Allegro, který v minulém roce koupil dvojku na českém trhu Mall Group, se připravuje na oficiální vstup na český trh. Pro polskou skupinu je spuštění české mutace tržiště prioritou pro letošní rok. Allegro také oznámilo výsledky za poslední loňské čtvrtletí a za celý rok 2022, na jejich zveřejnění reagovaly akcie výrazným růstem.

✅ Raškův Natland kupuje greeny na pražském Rohanu

Vlastnická rošáda pražského golfového byznysu pokročila do další fáze. Investiční skupina Natland Tomáše Rašky koupila od společnosti Pragolf podnikatele Viléma Anzenbachera golfový areál na pražském Rohanském ostrově. Pro Natland znamená Rohanský areál už třetí golfový zářez v metropoli. Spolu se hřišti na Zbraslavi a ve Vinoři tak Natland zároveň upevnil svou pozici pražské jedničky v golfovém byznysu.

✅ Česká národní banka je v rekordní ztrátě

Česká národní banka v loňském roce vykázala ztrátu 411,9 miliardy korun, což je rekord. Oproti roku 2021, kdy byla ve ztrátě 37,7 miliardy korun, jde o zhruba jedenáctinásobný nárůst. Za loňskou ztrátu může pokles hodnoty pevně úročených dluhopisů a akcií a zvýšené sazby, kvůli kterým byly vypláceny vyšší úrokové výnosy. ČNB zveřejnila výsledky ve čtvrteční účetní uzávěrce.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní čtvrtletní sektorové účty za 4. čtvrtletí 2022 a celý loňský rok
  • Školské odbory budou jednat o dalším postupu v požadavcích na zvýšení mezd
  • Ministři zahraničí z devíti zemí východního křídla NATO budou jednat se zástupci Severoatlantické aliance, USA, Španělska, Švédska a Finska
  • Začíná konference Equal Pay Day, upozorňující na rozdíly v odměňování mužů a žen