Česká národní banka je v rekordní ztrátě, meziročně narostla jedenáctinásobně

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Dominik Kučera

Česká národní banka v loňském roce vykázala ztrátu 411,9 miliardy korun, což je rekord. Oproti roku 2021, kdy byla ve ztrátě 37,7 miliardy korun, jde o zhruba jedenáctinásobný nárůst. Za loňskou ztrátu může pokles hodnoty pevně úročených dluhopisů a akcií a zvýšené sazby, kvůli kterým byly vypláceny vyšší úrokové výnosy. ČNB zveřejnila výsledky v dnešní účetní uzávěrce.

Největší část finanční ztráty, 207,7 miliardy korun, vznikla v kapitole správy devizových rezerv. V souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb ČNB v první polovině roku zaznamenala také růst nákladů na měnové operace. To zatížilo hospodaření banky úrokovými náklady vyplacenými obchodním bankám za 159,6 miliard korun, o rok dříve to bylo 24,4 miliardy.

Do výsledků ČNB se promítnuly také rostoucí provozní náklady, které se zvýšily společně s růstem domácí cenové hladiny. Provozní hospodaření bylo ve ztrátě tři miliardy korun. ČNB na zdražování reagovala zpomalením mzdového růstu zaměstnanců. Zmrazila také platy členů bankovní rady. 

Podívejte se na E15 Cast s bývalými guvernéry ČNB Rusnokem a Singerem:

Bankovní rada ČNB ve středu oznámila, že základní úrokovou sazbu ponechá na sedmi procentech. Na stejné úrovni je od loňského června.Pro ponechání sazby hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden navrhl růst sazeb o 0,25 procentního bodu, uvedl guvernér ČNB Aleš Michl. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.