Allegro.cz se blíží, polský internetový gigant ale musí trpět miliardovou ztrátu Mallu

Polské Allegro koupilo v roce 2022 Mall Group za dvacet miliard korun.

Polské Allegro koupilo v roce 2022 Mall Group za dvacet miliard korun. Zdroj: Profimedia.cz

Polský e-commerce gigant Allegro, který v minulém roce koupil dvojku na českém trhu Mall Group, se připravuje na oficiální vstup na český trh. Pro polskou skupinu je spuštění české mutace tržiště prioritou pro letošní rok. Allegro také oznámilo výsledky za poslední loňské čtvrtletí a za celý rok 2022, na jejich zveřejnění reagovaly akcie výrazným růstem.

„Náš tým se nyní soustředí na blížící se uvedení Allegro.cz na trh v České republice,“ uvedl při ohlášení výsledků generální ředitel firmy Roy Perticucci, který se vedení polské skupiny ujal loni v září. Právě spuštění Allegro.cz je pro společnost jednou ze sedmi priorit pro rok 2023.

První kroky k integraci už polská skupina podnikla v loňském roce, když k logům e-shopů CZC a Mall přibylo označení „by Allegro“. Polská skupina také v Česku spustila službu „Smart!“, v jejímž rámci zákazníkům Mall nabízí doručení vybraného zboží zdarma, což je služba, které v domovském Polsku nabízí od roku 2018 právě Allegro.

Allegro za loňský rok vykázalo v Polsku tržby 33 miliard korun, meziročně vzrostly o 24 procent. Zisk EBITDA byl 11,5 miliardy korun. V případě Mall Group se tržby vyšplhaly na patnáct miliard, na rozdíl od mateřské společnosti je ale česká e-commerce skupina v miliardové ztrátě. 

„Výsledky zhruba odpovídají konsenzuálním odhadům,“ komentuje ekonom ze společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Lze alespoň konstatovat, že zákazníci byli prozatím schopni akceptovat navýšení cen,“ doplňuje.

Nicméně dle Pfeilera je další vývoj Allegra nejistý. „Lze očekávat, že se post-covidové úspory ztenčují a spotřeba může ochabovat razantněji,“ upozorňuje a dodává, že analytici předpovídají Allegru horší časy. Na výsledky nicméně investoři reagovali pozitivně, ve čtvrtek se růst hodnoty akcií zastavil až na jedenácti procentech.

Po spojení s polskou skupinou propustila Mall Group menší část zaměstnanců a oznámila další škrty, které by nyní měly být u konce. „Měl bych zdůraznit, že většina programů snižování nákladů spěje ke konečnému bodu, ale tento projekt považuji za základ pro budování firemního nastavení pro neustálé zlepšování,“ uvedl v úvodní promluvě k investorům ředitel Perticucci. 

V minulém roce také Allegro přiznalo, že v současné době má Mall Group o polovinu menší hodnotu, než kolik za něj skupina na začátku roku 2022 zaplatila českým investorům. Hodnota transakce se tehdy pohybovala kolem dvaceti miliard korun.