Ranní check: Spory o vodu v Evropě sílí. Vláda škrtla projekt krizového institutu

Sklizeň jahod ve Španělsku

Sklizeň jahod ve Španělsku Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 158. den roku, svátek mají Iveta a Slavoj. V tento den před sto lety byla založena společnost, která se stala předchůdcem Českého rozhlasu. 

Přečtěte si výběr nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Vláda škrtla projekt krizového institutu, na němž se měli podílet Izraelci

Měl to být jedinečný think-tank podle izraelského vzoru, který propojí vědu, sběr dat o vládnutí a politické rozhodování. Pobočku slavného Samuel Neaman Institute v Česku chtěla vláda Andreje Babiše zařadit mezi projekty podpořené z evropských peněz v rámci Národního plánu obnovy. Současné vedení ministerstva průmyslu a obchodu, které má Národní plán obnovy na starosti, ale s podporou projektu za 170 milionů korun už nepočítá.

✅ Spory o vodu sílí. Bojuje se o španělské jahody i francouzské nádrže

Mimořádně suché jaro, které má za sebou Pyrenejský poloostrov, vyvolalo nečekanou mezinárodní obchodní roztržku. Němečtí aktivisté vyzvali k bojkotu andaluských jahod, které jsou podle nich zavlažovány ilegálním způsobem. Konflikt sílí a ve Španělsku je z něj předvolební téma. Ve Francii zase zuří boj mezi zemědělci a ekology o velké zavlažovací nádrže, na stavbu musejí dohlížet policisté.

✅ Nový headset od Applu ocení hlavně manažeři na cestách, říká Polčák z Vrgineers  

Americký technologický gigant Apple způsobil velké pozdvižení, když na zahájení své celosvětové vývojářské konference WWDC 2023 představil nový headset pro smíšenou realitu – Apple Vision Pro. Opravdu je tento produkt zcela revoluční, jak zaznívá z prvotních ohlasů? Na to jsme se zeptali šéfa a spoluzakladatele startupu Vrgineers Marka Polčáka.

✅ Do insolvence Maliny vstoupilo státní zastupitelství

Nezodpovězené otázky kolem pádu dodavatele střešní fotovoltaiky Malina přilákaly pozornost státního zastupitelství v Praze. To se minulý pátek formálně zapojilo do řízení insolvence společnosti, kterou hodlá sledovat zblízka. Redakce E15 už v minulosti upozornila na nejasnosti firemních financí.

Stane se dnes:

  • Rada České televize bude volit nového generálního ředitele. O funkci se opět uchází i generální ředitel ČT Petr Dvořák.
  • Odborové svazy ve veřejných službách a správě budou jednat o společném postupu proti dopadům vládního konsolidačního balíčku, který se má týkat i zaměstnanců ve veřejné správě. 
  • Velvyslanci zemí Evropské unie se pokusí dosáhnout dohody o pravidlech povinné solidarity se zeměmi přetíženými migranty.