Do insolvence Maliny vstoupilo státní zastupitelství. Solární firma dostala i pokutu

Nezodpovězené otázky kolem pádu dodavatele střešní fotovoltaiky Malina přilákaly pozornost Státního zastupitelství v Praze.

Nezodpovězené otázky kolem pádu dodavatele střešní fotovoltaiky Malina přilákaly pozornost Státního zastupitelství v Praze. Zdroj: Pixels

Společnost Malina je v úpadku.
2
Fotogalerie

Nezodpovězené otázky kolem pádu dodavatele střešní fotovoltaiky Malina přilákaly pozornost státního zastupitelství v Praze. To se minulý pátek formálně zapojilo do řízení insolvence společnosti, kterou hodlá sledovat zblízka. Redakce E15 už v minulosti upozornila na nejasnosti firemních financí.

U státního zastupitelství nejde o ojedinělý úkaz. V minulosti vstoupilo do insolvenčního řízení společnosti Arca Investments nebo například Fair Credit International. V obou případech byl důvodem zájmu státního zastupitelství velký počet věřitelů, kteří se cítili být podvedeni.

Státní zastupitelství na dotazy redakce E15 zatím nereagovalo. Na jaký nebo čí podnět do řízení vstoupilo, tak není známo. Analytik Pirátské strany Janusz Konieczny nicméně na konci dubna uvedl, že jeho strana o činnosti Maliny už informovala vrchní státní zastupitelství a předala mu své nasbírané informace a podklady. 

V minulosti se k insolvencím státní zastupitelství nad rámec formálních úkonů vyjadřovalo jen stručně a obecně. Učinilo tak například v případu zmíněné společnosti Fair Credit International. 

„Státní zastupitelství disponuje zákonným oprávněním vyplývajícím z insolvenčního zákona, které mu umožňuje vstoupit do jakéhokoli zahájeného insolvenčního řízení. Rozhodujícím kritériem pro účast státního zastupitelství v insolvenčním řízení je potřeba ochrany veřejného zájmu,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Pro Malinu to není jediná nepříjemnost. Redakce E15 také zjistila, že Magistrát hlavního města Prahy jako orgán dozoru nad dodržováním zákona o regulaci reklamy na konci května udělil Malině pokutu za klamavou reklamu. Montážní firma se měla provinit konkrétně tím, že zveřejnila reklamu na „nejrychlejší instalaci fotovoltaických elektráren na trhu“, kterou však neprokázala.

„Reklama společnosti obsahovala nepodloženou informaci o nejrychlejší instalaci na trhu. Příkazem byla společnosti za spáchání přestupku uložena pokuta,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Příkaz podle něj není pravomocný a Malina se proti němu může odvolat. Jakou pokutu firma Malina dostala, magistrát neupřesnil. Ze zákona o regulaci reklam však lze vyčíst, že maximální pokuta za tento druh přestupku činí dva miliony korun.

Finanční problémy Maliny vypluly na povrch na sklonku roku. Od té doby se jen stupňovaly, až ji nakonec zcela paralyzovaly. Firma dluží nejen bývalým pracovníkům a klientům, ale také obchodním partnerům. Policie jí podle serveru Seznam Zprávy také obstavila půl milionu korun kvůli možné trestné činnosti. 

Celkové závazky firmy dosahují 1,4 miliardy korun, přičemž na účtu má  necelých dvanáct milionů korun. Zásoby skupiny činí 438 milionů korun a loňská ztráta 186 milionů.

Největším věřitelem s pohledávkou zhruba 108 milionů korun je čínský subjekt označený v insolvenčním rejstříku jako Haikou Longhua Douzhen, což je zároveň složenina jeho adresy. Sama Malina k věřiteli pouze dodala, že dluh se týká dodávek fotovoltaických komponentů.