Střety o vodu mezi ekology a zemědělci sílí. Bojuje se o španělské jahody i francouzské nádrže

V regionu Huelva se produkuje drtivá většina španělských jahod. Místní farmáři jsou ale obviňováni z toho, že ilegálně ubírají vodu národnímu parku.

V regionu Huelva se produkuje drtivá většina španělských jahod. Místní farmáři jsou ale obviňováni z toho, že ilegálně ubírají vodu národnímu parku. Zdroj: Profimedia

O stavbu zavlažovací nádrže ve francouzském Sainte-Soline se vedou tuhé boje mezi ekology a zemědělci.
V regionu Huelva se produkuje drtivá většina španělských jahod. Místní farmáři jsou ale obviňováni z toho, že ilegálně ubírají vodu národnímu parku.
Španělský národní park Doñana s koloniemi ptactva je na seznamu UNESCO. Ohrožuje ho sucho i intenzivní zemědělství.
4
Fotogalerie

Mimořádně suché jaro, které má za sebou Pyrenejský poloostrov, vyvolalo nečekanou mezinárodní obchodní roztržku. Němečtí aktivisté vyzvali k bojkotu andaluských jahod, které jsou podle nich zavlažovány ilegálním způsobem. Konflikt sílí a ve Španělsku je z něj předvolební téma. Ve Francii zase zuří boj mezi zemědělci a ekology o velké zavlažovací nádrže, na stavbu musejí dohlížet policisté.  

Španělsko má zase sebou nejsušší začátek roku za celé dekády. V Andalusii a Katalánsku zásoby vody klesly na čtvrtinu a vláda země minulý měsíc schválila na boj proti suchu opatření za 2,2 miliardy eur. V Andalusii pak místní konzervativní vláda plánuje zvrátit zákon z roku 2014, který znemožnil prameny na části území u národního parku Doñana používat k zavlažování.

Národní park Doñana s ptactvem ohrožuje samotné sucho i zemědělci

Farmáři přitom čelí nařčení environmentalistů, že vodu odtamtud stejně odebírají. Stovky nelegálních studní byly v posledních letech zrušeny, některé jsou však dobře maskovány a unikají pozornosti úřadů. Park, kde se nacházejí bažiny, laguny a duny, je na seznamu UNESCO a sídlí tam velké kolonie ptáků, především plameňáků a jeřábů.

Kritici plánu tvrdí, že legalizace až tisícovky studní by mokřady vysušila a vedla k ekologické katastrofě. Chování zemědělců a politické plány andaluských lidovců tak zalarmovaly aktivisty z německé organizace Campact, kteří vyzvali supermarkety jako Lidl a Aldi, aby přestaly kupovat jahody a další ovoce z dotčené oblasti. Z regionu Huelva přitom pochází 98 procent španělského červeného ovoce a téměř třetina evropské produkce.

Německo je největším importérem španělských jahod, loni jich dovezlo za téměř dvě stě milionů eur. Campact tvrdí, že pokud budou německé řetězce andaluskou produkci bojkotovat, celé odvětví zkolabuje a zachrání se tím národní park. Jejich petici zatím podepsalo přes 160 tisíc lidí.

Ve Španělsku německá aktivita vzbudila ostrou odezvu. „Jde o tvrdý a neoprávněný útok na náš zemědělský sektor. Útok na tisíce producentů a jejich rodin, kteří po celý rok tvrdě pracují,“ uvedl svaz farmářů ASAJA podle agentury AFP. Ovocnáři se brání, že většina farem je od ilegálních zdrojů daleko a nemá tak ani možnost je využít.

Německá delegace raději zrušila cestu do Andalusie

Spor se přitom neustále vyostřuje. Německá parlamentní delegace v pondělí zrušila plány na návštěvu ovocnářských farem na jihu Španělska. „Vzhledem k vysokému politickému významu, které téma cesty v posledních dnech získalo pro nadcházející španělské celostátní volby, se výbor rozhodl upustit od své dlouho plánované cesty do Andalusie,“ uvedl parlamentní výbor pro životní prostředí.

Španělští socialisté si totiž vzali jahody jako své rukojmí a útočí na lidovecký plán, jenž podle nich bude mít dopady nejen na národní park, ale také na zemědělský export. „Popírání ničí naše životní prostředí a může zničit i místní ekonomiky,“ tweetoval premiér Pedro Sánchez.

Ministryně životního prostředí Teresa Riberaová listu Financial Times v reakci na německé výzvy k bojkotu řekla, že někteří farmáři čelí opravdovému reputačnímu riziku. Andaluský plán podle ní ekonomicky ohrožuje i zemědělce, kteří dodržují zákon a zavlažují legálně.

V dubnu navštívil region unijní komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius, aby vyjádřil podporu ústřední vládě v její opozici proti andaluskému návrhu změny zákona. Jeho cesta však vyvolala kritiku v řadách Evropské lidové strany, jejímž členem jsou španělští lidovci. Sinkevičiuse obvinila z kampaně za socialisty.

Vláda v Andalusii tvrdí, že pověst zemědělců nepoškozuje její plán, ale politický boj. „Manipulace se vymkla kontrole. Špatné řeči o Andalusii a jejích farmářích v Evropě mají své důsledky. V ohrožení je živobytí tisíců rodin,“ uvedl podle Deutsche Welle šéf regionální vlády Juanma Moreno.

Francouzští aktivisté tvrdí, že si zemědělci vodu přivlastňují

Nejde přitom o jediný velký evropský spor mezi zemědělci a environmetalisty o vodu. Ve Francii vypukly pře o stavbu zavlažovacích nádrží. Aktivisté tvrdí, že rezervoáry mají být příliš rozsáhlé a jediní, komu prospějí, jsou velké zemědělské podniky.

Opakovaně protestují u budované nádrže v Sainte-Soline na západě země, na jaře se během akce více než 25 tisíc lidí u staveniště ostře střetli i s policisty. Násilnosti provázely i podzimní demonstraci. Policisté nyní stavbu hlídají.

Protestující tvrdí, že farmáři všem kradou nedostatkové zdroje a měli by raději přejít na pěstování plodin méně náročných na vodu a na udržitelnější agrární postupy. „Nádrže jsou nespravedlivé, protože jde o přivlastnění a privatizaci vodních zdrojů několika málo jedinců na úkor většiny,“ uvedla dle webu Politico šéfka francouzských zelených Marine Tondelierová.   

Zemědělci se brání s tím, že nevidí jiné možnosti. „Protesty vytvářejí na nás a naše rodiny nesnesitelný tlak,“ řekl Reuters Francois Petorin, správce sdružení, které zastupuje zájmy dvou stovek farmářů. „Všichni nás kritizují, ale nikdo nenabízí řešení. Pokud v tomto projektu nebudeme pokračovat, některé farmy nepřežijí,“ dodal.  

Francouzský ministr životního prostředí Christophe Béchu hájí používání vodních nádrží jako nástroje, který má pomoci zemědělcům přizpůsobit se změně klimatu, ale uznává, že to není dlouhodobé řešení.

Prezident Emmanuel Macron na jaře představil celonárodní plán na vodní úspory. Stanovil za cíl čistit deset procent odpadních vod pro opětovné použití do roku 2030. Prezident spoléhá i na to, že část vody se uspoří díky opravě potrubí a odstranění jejích úniků.

Albánský olivový olej místo španělského

Sucha mohou výhledově poštvat proti sobě i malé a velké zemědělce. V jihošpanělské vesnici Letur spoléhají pěstitelé oliv na důmyslný systém středověkých okopů, který udržuje v půdě vlhkost. Nyní se však obávají, že by velké podniky s intenzivním zemědělstvím mohly necitlivými zásahy do spodních vod rovnováhu narušit. „Bojím se, že jakmile jim dojde voda, přijdou si pro naši,“ řekl Bloombergu pěstitel Luis López.

Španělské olivovníky v posledních letech suchy celkově trpí a jejich majitelé jsou skeptičtí i ohledně letošní úrody. Země je přitom největším producentem olivového oleje, jehož ceny se na jaře vyšplhaly na maxima za více než čtvrt století. Jistou úlevu Evropě přinášejí albánští pěstitelé. Export olivového oleje z této země se letos oproti loňsku zvedl na čtyřnásobek.

Odborníci ale varují, že evropské zemědělství se bude muset změnit. „Sucha budou častější a intenzivnější a máme zemědělský model, který neustále zvyšuje nároky na vodu,“ řekl Reuters Jesus Vargas, odborník na sucho ze španělské univerzity v Malaze. „To se samozřejmě nedá udržet,“ dodal.