Ranní check: Zisky energetických firem lámou rekordy. Apple blokuje českou bitcoinovou aplikaci

Fotovoltaická elektrárna Tichá ze skupiny MND

Fotovoltaická elektrárna Tichá ze skupiny MND Zdroj: MND

Dobré ráno! Je 249. den roku, svátek má Boleslav. V tento den v roce 1959 byl na brněnském výstavišti zahájen první Mezinárodní strojírenský veletrh.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Gambleři se s investory přetahují o akcie ČEZ. Politické kasino trvá

Kolosální blackbox, který dokáže víc pobavit patologického gamblera než svědomitého investora. Tak momentálně jen s mírnou nadsázkou nejen odborná veřejnost hodnotí vývojovou fázi i budoucnost akcií ČEZ. Burzovní energetika, která svým růstem ještě na jaře dokázala díky své dominanci v domácím indexu zviditelnit pražskou burzu před celým světem, v posledních měsících akcionářům jen bere. Čtvrtinový propad hodnoty firmy za poslední čtyři měsíce vyhnal z kapes investorů kolem 165 miliard korun, poslední týdny neurózu burziánů spíše ještě posílily. Skeptici tvrdí, že akcie už rozhodující část svého růstového paliva spotřebovala. Optimisté naopak soudí, že energetika padla jednoduše už příliš hluboko. 

✅ Apple zablokoval Vexl, českou aplikaci na směnu bitcoinů

Kryptobyznys považují za problematický nejen v Česku působící banky, ale i jedna z největších globálních firem Apple. Ten nyní dokonce odstranil ze svého App Storu aplikaci na směnu bitcoinů Vexl, která vznikla v pražské společnosti SatoshiLabs.

✅ Energoobři lámou rekordy. Komárkovy Moravské naftové doly víc než zdesetinásobily zisk

Energetické skupině MND Karla Komárka se loni rekordně dařilo. Její zisk před zdaněním vzrostl na bezmála čtyři miliardy korun, což je o celý řád více než o rok předtím, kdy vydělala 345 milionů. MND se tak zařadily mezi další energetické giganty, kteří v minulém roce zaznamenali rekordní výsledky. Například skupina EPH provozně vydělala přes 100 miliard korun, polostátní energetická společnost ČEZ ukazatel EBITDA vyšroubavala dokonce na úroveň 132 miliard.

✅ Spořitelna udala balík bondů. Popraly se o ně i centrální banky

Česká spořitelna prodala velkým hráčům investičního světa obrovskou emisi takzvaných krizových bondů. Dvanáctimiliardový balík dluhopisů vydaných v eurech a splatných v roce 2028 poslouží k pokrytí požadavků České národní banky, část peněz ale spořitelna i rozpůjčuje. Velká srpnová emise přichází po obdobné červnové, kdy burziáni skoupili obdobné dluhopisy spořitelny za taktéž půl miliardy eur. Obří emise přichází zároveň několik měsíců poté, co Česká spořitelna za více než 41 miliard korun koupila balík aktiv od padlé banky Sberbank. 

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní výsledky průmyslové výroby, stavebnictví a zahraničního obchodu za červenec 2023.
  • Premiér Petr Fiala má jmenovat Víta Hendrycha novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů.
  • Ukrajinský parlament by měl hlasovat o jmenování nového ministra obrany Rustema Umerova.