Energoobři lámou rekordy. Komárkovy Moravské naftové doly víc než zdesetinásobily zisk

Moravské naftové doly (MND), ilustrační foto

Moravské naftové doly (MND), ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Energetické skupině MND Karla Komárka se loni rekordně dařilo. Její zisk před zdaněním vzrostl na bezmála čtyři miliardy korun, což je o celý řád více než o rok předtím, kdy vydělala 345 milionů. MND se tak zařadily mezi další energetické giganty, kteří v minulém roce zaznamenali rekordní výsledky. Například skupina EPH provozně vydělala přes 100 miliard korun, polostátní energetická společnost ČEZ ukazatel EBITDA vyšroubavala dokonce na úroveň 132 miliard.

K pozitivnímu výsledku podle MND přispěly všechny činnosti skupiny, což je těžba ropy a plynu, výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, vrtné práce, provozování podzemních zásobníků plynu, komoditní trading a dodávky koncovým odběratelům. Výkonný ředitel skupiny MND Jiří Ječmen přitom zdůrazňuje, že vzhledem k silnému synergickému efektu mezi jednotlivými činnostmi není možné žádnou z nich označit jako dominantní.

„Loňský výsledek byl navíc zesílen kombinací předchozích úspěšných investic do průzkumu, navyšování skladovací kapacity, vrtných souprav a klientského portfolia na straně jedné a růstu cen komodit na světových trzích na straně druhé,“ doplňuje.

Faktem ovšem je, že stejně jako u zbylých energetických hráčů je tou nejvýznamnější příčinou lepšího meziročního výsledku vysoká cena energetických komodit. Moravské naftové doly jsou výjimkou jen v tom, že nevydělaly na růstu cen elektřiny, ale především na růstu cen plynu a ropy, které na Moravě těží.

K tomu je nutné přičíst velmi úspěšný rok tradingové divize, což je specifická disciplína, při níž obchodníci nenakupují energie pro své zákazníky, ale snaží se je na burze co nejlevněji koupit a co nejdráž prodat.

„Loňský rok byl pro všechny hráče v energetickém sektoru nesmírně složitý. Skupině MND se podařilo dosáhnout dobrého výsledku díky stabilitě mateřské skupiny KKCG a také využitím synergií, které si skupina MND za více než 20 let v energetice vybudovala,“ dodal Ječmen.

Celkové tržby skupiny se loni zdvojnásobily ze 118 na 209 miliard korun – z drtivé většiny na nich měl podíl právě trading. Pokud však budeme hledat nejziskovější část skupiny, nejlépe si vedla těžba. Její provozní zisk činil 1,8 miliardy. Trading dosáhl provozního zisku přibližně 1,2 miliardy a zhruba 800 miliony přispěl prodej. Některé části přitom byly i ztrátové, například vrtné práce loni prodělaly 38 milionů korun.

Přestože se provozní zisk těžební části meziročně takřka zdvojnásobil, k navýšení samotné těžby nedošlo. Firma loni vytěžila 99 milionů metrů krychlových plynu v Česku a na Ukrajině pak dalších 84 milionů. V roce 2021 přitom souhrnná těžba dosáhla 200 milionů metrů krychlových, tedy o 17 milionů metrů krychlových více. Podobný vývoj nastal i u těžby ropy, které MND loni vytěžila 82 tisíc metrů krychlových.

Méně aktivní byla MND také na velkoobchodním trhu. Loni na burze zobchodovala 75 terawatthodin plynu a pět terawatthodin elektřiny, což je zhruba třikrát menší objem než v roce 2021.

V oblasti dodávek elektřiny a plynu koncovým spotřebitelům patří MND k největším hráčem na trhu. Během loňského roku navíc rozšířila svůj zákaznický kmen o dalších zhruba deset tisíc odběrných míst, a na konci roku tak jejich počet navýšila na 254 tisíc.

Z hlediska počtu zákazníků je MND Energie na pátém místě mezi distributory plynu, u elektřiny společnosti patří šestá příčka. Větší už jsou jen společnosti E.ON, Innogy, ČEZ, u plynu pak ještě Pražská plynárenská a u elektřiny zase Pražská energetika a Centropol.

Letošní výsledky podle výroční zprávy nejvíce ovlivní vývoj cen komodit, přičemž zejména cena plynu už v prvním pololetí podstatně klesla. Kromě cenového faktoru podle MND sehraje podstatnou roli také poptávka po skladování energií, úspěšnost průzkumu, poptávka po vrtných pracích, teplotní výkyvy a podobně.