Arbitři ve sporu o tunel Blanka nerozhodli, zkoumají další důkazy

Tunel Blanka (ilustrační foto)

Tunel Blanka (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Honza Groh via Wikimedia

Rozhodčí soud ve sporu mezi Prahou a stavební firmou Metrostav ohledně výstavby tunelu Blanka nevynesl žádné rozhodnutí. Metrostav, který město žaluje o 2,7 miliardy korun, v uplynulém týdnu předložil soudu další materiály. Arbitři se s nimi musí nejprve seznámit. Další jednání se odkládá na 1. dubna, prohlásil náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).

Hlavní město tvrdí, že nedostalo od stavebníků potřebné podklady. Metrostav ale argumenty odmítá a oponuje tím, že se snaží o maximální spolupráci. Schválení návrhu by přitom pravděpodobně otevřelo cestu k dostavbě a dlouho očekávanému zprovoznění Blanky, která město vyjde zhruba na 36 miliard.

„Jednání bylo sice odročeno, nicméně se posouváme pozitivním směrem,“ uvedl náměstek Nouza. Praha podle něj na začátku dubna předloží soudu takzvaný vzájemný návrh se seznamem a vyčíslením prací nutných k dokončení Blanky. Pokud jej soudci schválí, otevře se tím cesta k dokončení problematického tunelu. Ještě předtím Nouza seznam předloží zastupitelům, kteří by se kvůli tomu měli příští týden sejít na mimořádném zasedání.

Spor o dostavbu se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav v prosinci loňského roku zastavil práce. Rozhodci od té doby řeší platnost smluv mezi městem a Metrostavem a částky, které Praha stavební firmě dluží. Dluh činí 2,7 miliardy korun.

„Žádné zemětřesení neočekávám,“ řekl už minulý týden k možným výsledkům dalšího kola jednání náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Soud podle něj bude diskutovat především o dlužné částce a platnosti smluv. Stavební firma Metrostav na rozdíl od vedení Prahy tvrdí, že arbitři už o platnosti smluv rozhodli na minulém jednání. Mluvčí Metrostavu František Polák tvrdí, že soud tehdy jejich platnost potvrdil.