Babišova Imoba pohltila Farmu Čapí hnízdo

Dominanta. Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný
do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010

Dominanta. Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010 Zdroj: CTK

Realitní byznys Andreje Babiše soustředěný pod společnost Imoba dál posiluje své pozice a nezávislost na hlavním Babišově holdingu Agrofert. Zatím posledním přírůstkem je luxusní Farma Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku, kterou dosud vlastnil miliardář a ministr financí přímo.

Imoba koupila sto procent akcií společnosti Farma Čapí hnízdo na konci loňského roku. Cenu transakce nezveřejnila. Nyní obě společnosti procházejí fúzí, v níž Imoba je firmou nástupnickou a Farma Čapí hnízdo tou zanikající.

„Kupující je společností pohybující se na trhu s nemovitostmi, pohostinství a volnočasových aktivit. Tato nová akvizice tak doplnila portfolio činností a poskytovaných služeb,“ potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Imoba zároveň přestala být na konci ledna dceřinou firmou Agrofertu. Nyní ji vlastní společnost SynBiol, jejímž jediným majitelem je jako fyzická osoba právě Babiš. „Agrofert působil dlouhodobě jako strategický partner společnosti Farma Čapí hnízdo. Z pohledu prodávajících se zjevně jednalo o ekonomické rozhodnutí. Probíhající fúze je jedním z restrukturalizačních kroků, který je v současnosti nezbytné provést,“ dodal Hanzelka.

Babišová ve vedení Imoby

O jistém nezávislém postavení Imoby na hlavní Babišově společnosti Agrofert svědčí i to, že členkou představenstva Imoby je Monika Babišová. Imoba je tak jedinou firmou z Babišova impéria, v níž jeho partnerka působí na nějaké pozici ve statutárním orgánu.

Andrej Babiš se z pozice předsedy představenstva stáhl letos v lednu. Stejně jako v případě dalších firem tak učinil kvůli nástupu do politiky a na pozici ministra financí.

Imoba
Imoba s desetimiliardovým základním jměním se v posledních měsících rozrostla například o vlastnictví sídla vydavatelství Mafra Anděl Media Centrum, vlastní i Centrum pohybové medicíny vybudované Babišem na pražském Chodově. Další přírůstek, Farma Čapí hnízdo, slouží jako luxusní hotel a místo pro konference.