Bakalova skupina prodá nájemníkům část bývalých bytů OKD

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: 7 Petr Topic

Finančník Zdeněk Bakala a jeho společníci v investiční skupině BXR jsou ochotni prodat nájemníkům za zvýhodněných podmínek část svých bytů, které dřív patřily těžební společnosti OKD. V úterý o tom rozhodlo představenstvo BXR v Amsterodamu. Firma tak chce uklidnit výbušnou situaci v regionu.

Skupina BXR ovládá bytové domy skrze firmu RPG Byty, která v Moravskoslezském kraji spravuje 44 tisíc bytů. „Bylo rozhodnuto, že se začne připravovat koncepce, podle níž by se prodala část bytového fondu nájemníkům,“ potvrdil mluvčí RPG Bytů Petr Handl.

Podmínky prodeje ani počet bytů, které chce společnost prodat, nejsou podle serveru Aktuálně.cz zatím známy.

Šéf sdružení nájemníků BytyOKD.CZ Roman Macháček řekl, že ohledně bytů proběhla mezi zástupci sdružení a vedením RPG čtyři kola jednání. „Management RPG Byty nám dal nabídku, která v podstatě odpovídala tržním cenám, což pro nás bylo naprosto nepřijatelné. My jsme jim předložili kompromisní nabídku,“ upřesnil.

Nabídka se podle něj pohybovala v zásadě v relaci, která odpovídá privatizační smlouvě. „To znamená, že v případě prodeje bytů nájemníkům to má vlastník prodat za cenu, za kterou to koupil, a zároveň za cenu, za kterou to v daném čase a místě převádějí na nájemníky obce nebo kraje. Jsme přesvědčeni že ten vlastník to nezískal za tržní cenu a při tom prodeji by k tomu měl přihlížet,“ dodal Macháček.

Byty slouží jako záruka bance

Server Aktuálně.cz poznamenal, že prodej rozsáhlejšího majetku je právně problematický. RPG Byty totiž letos na jaře vydaly dluhopisy za 10 miliard korun, za které ručí svým majetkem, především bytovým fondem.

„V RPG Byty z vypůjčené částky zůstalo jen 1,3 miliardy korun, většina odplynula do mateřské BXR na splátky předchozích půjček a masivní dividendu. Podle informací ze zdrojů blízkých RPG proto chystají majitelé model, kterým by při případném prodeji majetku věřitelům garanci kompenzoval. Každopádně je prodej většího počtu bytů třeba předjednat s držiteli dluhopisů,“ uvedlo Aktuálně.cz.

Firma měla byty přednostně nabídnout nájemníkům
RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala.

Otázka však je, jestli se majitelé RPG dokáží shodnout s nájemníky na podmínkách prodeje. Před týdnem, tedy ještě před úterním jednáním v Amsterodamu, si obě strany vyměnily své představy o celé operaci. A šlo o zcela protichůdná stanoviska.

Shoda podle serveru zatím panuje pouze v tom, že byty by nekupovali individuálně jednotlivé domácnosti, ale bytová družstva, vytvořená v jednotlivých domovních vchodech.

Pro RPG to znamená značné zjednodušení. Nehrozilo by, že bude mít domy s částečně prodanými, částečně vlastními byty. A pro kupující jde o šanci, jak operaci zvládnout finančně, protože by si domácnosti nemusely na koupi brát hypotéky. Peníze by si půjčilo družstvo, jemuž by členové cenu bytu postupně spláceli formou měsíčního nájemného.