Betonáři z Goldbecku chystají v Česku nové investice

Z vlastních zdrojů. Společnost Goldbeck v Česku investuje do rozvoje své ušetřené peníze

Z vlastních zdrojů. Společnost Goldbeck v Česku investuje do rozvoje své ušetřené peníze Zdroj: Archiv E15

Německá skupina Goldbeck připravuje v Česku další posílení pozice. Pomoci jí k tomu má nový závod a rozšíření provozu v moravském Tovačově. „Zvažujeme otevření dalšího výrobního místa. Buď na zelené louce, nebo koupí stávající výroby,“ řekl ředitel a menšinový spolumajitel tuzemského Goldbecku Petr John.

Novou základnu chce mít firma na západě Česka, protože významná část produkce firmy putuje do Německa. Definitivní rozhodnutí má padnout v příštích osmnácti měsících.

V případě Tovačova jde o rozšíření stávajícího závodu, který Goldbeck koupil v roce 2011. Akvizice mu v sektoru citlivém na dopravní náklady pomohla ušetřit zhruba dvě stě kilometrů při vývozu výrobků například do Polska, Maďarska či na Slovensko.

„V Tovačově chystáme investice do výrazného zvýšení výrobní kapacity i do nových typů produktů,“ doplnil John.

Ze současných 30 tisíc metrů krychlových betonu přeměněného do různých prefabrikátů se kapacita závodu zvýší během roku zhruba na 45 tisíc kubíků. Goldbeck v Tovačově investoval za poslední tři roky 27 milionů korun. Investice do další modernizace závodu si ve dvou etapách vyžádá přes padesát milionů korun.

Stále rodinný podnik
Goldbeck je stále rodinnou společností vlastněnou rodinou zakladatele skupiny Ortwina Goldbecka. Koncern má přes 3600 zaměstnanců a roční tržby kolem 1,6 miliardy eur. Součet tržeb tuzemských částí skupiny šplhá ke dvěma miliardám korun. Desetiprocentní podíl v Goldbeck Prefabetonu má šéf české části skupiny Petr John.

Za zhruba dvacet let působení v Česku investoval Goldbeck na tuzemském trhu přes miliardu korun. Tedy většinu z toho, co vydělal. Z minulých let má kumulovaný zisk kolem 700 milionů korun. „Za uplynulé roky jsme dokázali ušetřit hodně peněz, vůbec nepoužíváme cizí zdroje,“ dodal šéf firmy.

V Tovačově nyní Goldbeck zaměstnává kolem 150 lidí, v Dolních Bučicích má nyní 360 pracovníků. Po plánovaných investicích se jejich počet v Tovačově sice zvýší, John ale nepředpokládá, že by jich tam pracovalo přes dvě stě. Vedle toho si na vrcholu sezony firma najímá ještě agenturní zaměstnance. Středočeský závod Goldbecku je schopný vyrobit 120 tisíc kubíků prefabrikovaného betonu za rok. John tvrdí, že v Česku již „na jednom dvorku“ větší závod není.

Pro všechny ve stavebnictví místo není, říká majitel Bestu Březina