Blackstone a GE uskuteční japonský realitní obchod roku

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Investiční společnost Blackstone koupí rezidenční majetek v Japonsku od realitní divize firmy General Electric. Dohoda v hodnotě více než 190 miliard jenů (35,6 miliardy korun) je největším letošním obchodem s realitami v Japonsku v letošním roce. Počet velkých transakcí tam letos vzrostl díky zrychlení oživení trhu.

Blackstone je největším soukromým investorem do realit na světě. Celkem koupí více než 10 tisíc bytů ve 200 domech v největších japonských městech, včetně Tokia, Ósaky a Nagoje.

Blackstone již letos koupil od GE Real Estate sklady a stavební pozemky v USA. Loni zakoupil budovy se zhruba 30 000 byty v USA za více než dvě miliardy USD (44,1 miliardy korun).

Nejnovější transakce je největším převzetím v realitním sektoru v Japonsku v letošním roce. Překonala dohodu singapurského fondu GIC Pte's o koupi kancelářské budovy v nejdůležitější tokijské podnikatelské čtvrti za 170 miliard jenů.

V srpnu koupila japonská realitní firma Mori Trust komplex Meguro Gajoen sestávající z kanceláří, obchodů a hotelu od americké firmy Lone Star Funds za 130 miliard jenů.

Vývoj akcií společnosti Blackstone