Blackstone chystá nákup i v ČR

Kolínské obchodní centrum (ilustrační foto)

Kolínské obchodní centrum (ilustrační foto)

Na zadluženého nizozemského stavitele obchodních center Multi Development, který má za sebou například stavbu ostravského centra Nová Karolina, čeká podle všeho změna majitele.

Políčeno na developera má americká investiční společnost Blackstone. Té se už podařilo skoupit zhruba polovinu dluhu svého akvizičního cíle, který činí celkem 900 milionů eur, zhruba 23 miliard korun. Návrh na převzetí už zkoumá Evropská komise. Žádná z firem se k tomu nevyjádřila.

Na tuzemském realitním trhu společnost Blackstone dosud nepůsobila. V nedávné době měla podle informací deníku E15 zájem například o koupi kancelářského komplexu The Park v Praze na Chodově, který však nakonec získal konkurenční americký investor Starwood.

Při letošních nákupech už americká skupina zabrousila do Polska. Tam od stavitele průmyslových nemovitostí Panattoni získala za blíže neurčenou cenu přes čtyři sta tisíc metrů čtverečních skladových ploch.

V České republice má za sebou Multi Development kromě Nové Karoliny například výstavbu nákupních center Forum Liberec a Forum Ústí nad Labem. V Praze společnost postavila spolu s dalším developerem Unibail-Rodamco Centrum Chodov. Z živých projektů chystá Multi Development pokračování Nové Karoliny, tentokrát s kancelářemi a byty. Multi Development tam však nezačne stavět dřív než v roce 2014, uvedl před časem ředitel tuzemské dceřiné firmy Luboš Kočí. Investice má činit kolem dvou miliard korun. Nejcennější aktiva má ovšem Multi Development v Turecku, které díky početné mladé populaci zažívá boom výstavby obchodních center. Nizozemský developer má v zemi kolem deseti center. Multi Development podniká ve čtrnácti evropských zemích.