Britové prodali české drive-in stavebniny Woodcote

Pražská prodejna drive-in stavebního centra Woodcote usnadňuje stavebníkům odběr zboží přímo do jejich vozidel

Pražská prodejna drive-in stavebního centra Woodcote usnadňuje stavebníkům odběr zboží přímo do jejich vozidel Zdroj: ctk

Přední tuzemský prodejce stavebnin Woodcote prochází obdobím bouřlivých změn. Tou největší je změna majitele. Britská skupina Wolseley totiž českou firmu prodala jejím manažerům v čele s Nevillem Perrym za 3,4 milionu liber, zhruba za 101 milionů korun, sdělila deníku E15 mluvčí Wolseley Ellen Embersonová.

„Prodej Woodcote je v souladu s naší strategií soustředit se na klíčové trhy,“ uvedl Ole Mikael Jensen, výkonný ředitel Wolseley pro severní a střední Evropu.

Další vlastnická změna přišla vzápětí, tentokrát ovšem nakupoval samotný Woodcote. Podařilo se mu získat společnost SIG Czech, která v Česku provozuje dvanáct obchodů se stavebninami s ročními tržbami kolem 450 milionů korun. Další prodejny má firma na Slovensku, kde však transakce ještě podléhá schválení antimonopolního úřadu. Hodnota obchodu nebyla zveřejněna.

Rozšíření skupiny ovlivní její hospodářské výsledky. „Očekáváme nárůst tržeb ze 700 milionů korun na jednu miliardu a zvýšení zisku EBITDA, očištěného o jednorázové, mimořádné položky, z pěti na patnáct milionů korun,“ uvedl finanční ředitel Woodcote Marek Hlinecký.

Neméně významná změna nastala v zaměření skupiny Woodcote na zahraniční trhy. Jestliže v České republice a na Slovensku společnost posiluje, stáhla se naopak z Rumunska a z Maďarska. Kromě „československého“ teritoria tak působí už jenom v Polsku.

Skupina Woodcote vznikla jako česká společnost na začátku devadesátých let minulého století. Od roku 1998 pak začala postupně expandovat do zahraničí. Britský koncern Wolseley koupil tuzemskou společnost v roce 2006. Ještě předtím, než si Woodcote nedávno pořídil firmu SIG Czech, provozoval v České republice 24 prodejen.