Bývalé brněnské kasárny Slatina zaplní hlavně byty

Vizualizace plánovaného sídliště v brněnské Slatině.

Vizualizace plánovaného sídliště v brněnské Slatině. Zdroj: Imos

Především stovky bytů chce postavit společnost Imos development na území bývalých kasáren v brněnské čtvrti Slatina. Téměř desetihektarový areál získala brněnská firma loni od města, když její projekt zvítězil ve výběrovém řízení. Na pozemku jsou dosud staré objekty, využívané jako sklady, které budou v první fázi zdemolovány.

Záměr, který nyní developer předložil, počítá s výstavbou šesti domů o zhruba 370 bytech, objektu se startovacími byty „pavlačového typu“, menší kancelářské budovy, obchodního a sportovního centra s venkovními kurty.

Jak uvádí dokumentace, podél ulice Řípská převažují plochy pro obchod, služby, výrobu a skladování. Vnitřní pás pozemku je určený pro bydlení, rekreaci a u západní hranice území se opět počítá s komerční výstavbou a občanskou vybaveností. Podél železničního koridoru mají být zeleň a parkoviště.

Při loňském představení projektu byla plánována také výstavba společenského centra, zdravotního střediska a možná i bydlení pro seniory. V předložené dokumentaci se o nich developer nezmiňuje, počítá ale s výstavbou mateřské školy.

Současnou dominantou kasárenského areálu je správní budova architekta Jindřicha Kumpošta z roku 1937. Radnice původně počítala s tím, že investor 300 metrů dlouhý čtyřpodlažní objekt zrekonstruuje. Údajně se ukázalo, že náklady na opravu by přesáhly peníze potřebné pro demolici a výstavbu nových objektů. Navíc některé technické záležitosti nešlo rekonstrukcí vůbec vyřešit.