Bývalé sídlo IPB v centru Prahy koupili od J&T Rusové

Bývalé sídlo IPB

Bývalé sídlo IPB Zdroj: Anna Vackova

Skupině J&T se téměř po dvou letech podařilo prodat bývalé sídlo Investiční a poštovní banky v Praze na Senovážném náměstí. Novým majitelem se stala ruská skupina UralNěftěGazStroj. A stejně jako slovenští finančníci hodlá někdejší Cukrovarnický palác přestavět na luxusní hotel. Deníku E15 to potvrdil ruský investor.

„Projekt bychom chtěli zahájit nejpozději příští rok,“ uvedl zástupce nového majitele. Rusové nyní analyzují původní projekt a řeší, nakolik se ho budou držet. A hledají provozovatele hotelu. Za kolik východoevropští investoři palác koupili, si nechali pro sebe. Transakci nekomentovala ani J&T. Noví majitelé ani neřekli, kolik dají do přestavby budovy. Když J&T v roce 2008 slavnostně představila projekt hotelu (z něho později vycouvala), vyčíslila investici na 61 milionů eur. To je dnes zhruba 1,7 miliardy korun.

Kdo přesně je na Senovážném náměstí novým domácím, není zřejmé. Tuzemský zástupce společnosti UralNěftěGazStroj, který se ozval po zaslání otázek do firemní centrály v Moskvě, si jméno uvést nepřál. Podle ruských médií je s podnikem spojen podnikatel a finančník Vladimír Karamanov.

Plánovaný hotel má šanci se uživit

Podle lidí z realitní branže další hotelový projekt v centru metropole šanci má. „Plánovaný hotel bude určitě těžit z výtečné lokace. Nicméně vzhledem k velké konkurenci bude nezbytné, aby na náš trh přišel s něčím novým, co by jej odlišilo od ostatních,“ komentoval projekt vedoucí oddělení oceňování nemovitostí v poradenské společnosti JLL Robert Brydone.

UralNěftěGazStroj je firma, která se v Rusku podle informací na svém webu zabývá hlavně výstavbou infrastruktury pro těžaře ropy a plynu. Firma založená v roce 2002 má podle vlastních údajů 1500 zaměstnanců. Palác, který ruská firma koupila, je postavený krátce před první světovou válkou a navrhli jej architekti Theodor Fischer a Josef Zasche. O výzdobu stavby se postaral německý sochař Franz Metzner. Po vpádu sovětských vojsk v srpnu 1968 v budově provizorně zasedal československý parlament.

J&T koupila palác v roce 2006 od ČSOB, která k němu pro změnu přišla převzetím zkrachovalé IPB. Právě v této budově se v roce 2000 uskutečnila legendární policejní akce, při níž zakuklené komando se samopaly doprovodilo do sídla IPB nuceného správce. Letos na jaře bylo podle dat JLL v Praze 339 hotelů. Čtyřa pětihvězdičkové hotely tvořily z této kapacity více než polovinu. Konzultanti očekávají, že si hotelový trh letos udrží růst.