Čech ušetří na byt za sedm let. Když dá stranou celý plat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Češi by si na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních uspořili za zhruba sedm let, pokud by si dávali stranou celý hrubý plat. K pořízení takového bytu by bylo třeba 7,2násobek průměrného ročního hrubého platu.

Fakta vyplývají ze studie Property Index společnosti Deloitte, která analyzovala vývoj cen nemovitostí ve 14 zemích Evropy, Ruska a Izraele. Ceny nových bytů v Česku se podle této studie průměrně pohybují kolem 32 556 korun za metr čtvereční, což je nejvíce ze zemí v regionu.

V Dánsku dva, v Izareali 12 let

„Dostupnost vlastního bydlení se ve sledovaných zemích výrazně liší. Zatímco v Dánsku je k pořízení nového rezidenčního bydlení zapotřebí 2,1násobek průměrného ročního hrubého příjmu, v České republice je to již 7,2násobek, podobně jako v Polsku a Maďarsku se 7,4násobkem. Pro pořízení nového bytu v Izraeli je pak dokonce nutné počítat s 12 ročními platy,“ uvedl manažer Deloitte pro oblast nemovitostí a stavebnictví Petr Hána.

Porovnání hrubého platu zvolila společnost proto, že v každé zemi je odlišné zdanění práce, což by statistiku zkreslilo. Průměrný bytový fond v Evropské unii se loni nepatrně zvýšil na téměř 476 bytů na tisíc obyvatel.

Nejvíc bytů mají Španělé, nejméně Poláci

Největším bytovým fondem z porovnávaných zemí disponuje Španělsko (18 procent nad průměrem EU), naopak nejmenším Polsko (25 procent pod průměrem).

Nejvíce nových bytů se loni stavělo v Rusku, kde se dokončilo 6,5 bytu na 1000 obyvatel. Nejméně nových bytů loni vyrostlo v Maďarsku a ve Španělsku, kde stále doznívá realitní krize.

„Z hlediska ukazatelů velikosti bytového fondu i intenzity bytové výstavby dosahuje Česká republika hodnot blízkých evropskému průměru. V roce 2013 to bylo 96 procent. Z tohoto pohledu tedy není mnoho důvodů k zásadnímu růstu bytové zásoby. Lze spíše očekávat jeho postupnou obnovu,“ doplnil senior konzultant Deloitte pro oblast nemovitostí a stavebnictví Pavel Novák.

Ceny nových bytů zůstanou letos příznivé