Ceny bytů rostou nejvíc v Latinské Americe

ceny bytů

ceny bytů Zdroj: profimedia.cz

Nikoli Čína, ale Brazílie vykazuje aktuálně nejrychleji rostoucí trh s bydlením. Negativní výsledky má naopak eurozóna a s ní i celý evropský kontinent. Ukázal to nejnovější globální cenový index, který pravidelně vydává mezinárodní realitní firma Knight Frank.

Ceny domů a bytů stouply v Brazílii ve druhém čtvrtletí meziročně o 18 procent. Na dalších místech zabodovaly Rakousko s 11procentním a Turecko s více než desetiprocentním růstem, těsně následované Ruskem. V průměru stoupl globální index o 1,1 procenta, což je nejlepší výsledek od konce roku 2009.

Analytikové Knight Frank však ve své zprávě varují před optimismem: „Je málo pravděpodobné, že by na rezidenčním trhu došlo k významnému obratu, když po zbytek roku nelze očekávat výraznější stimuly růstu.“

Zejména Evropa je vzdálená byť jen mírnému oživení realitního trhu. „V letním období se zakonzervoval status quo, ale podzimní měsíce nejspíš přinesou v eurozóně obnovení debat a další nestabilitu ohledně možného vystoupení Řecka,“ uvedla analytička Knight Frank Kate Everett-Allenová.

„Obtížně dostupné financování, omezená nabídka pracovních míst a nízká důvěra spotřebitelů dusí poptávku,“ dodala. Vůbec nejhůř dopadly cenové indexy v Irsku, Řecku a Maďarsku, kde pokles přesáhl desetiprocentní hranici. Evropa vykázala v uplynulém období rovněž největší propad trhu s komerčními nemovitostmi.

Lépe na tom začíná být rezidenční trh ve Spojených státech, kde index poskočil téměř o sedm procent. Ve srovnání s předkrizovým rokem 2006 nicméně klesly ceny domů v USA zhruba o 35 procent. Povzbudivým signálem je fakt, že počet zabavených nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám se dostal na nejnižší úroveň od konce roku 2007.

Kolik se dá vydělat na pronájmi bytu?

Naopak Čína, která tlačila globální index nemovitostí v minulých třech letech vzhůru a vzbuzovala obavy z přehřátí tamního trhu, zchladila ceny meziročně o sedm procent. Za poslední kvartál už ale asijská velmoc vykázala jen nepatrný pokles o desetinu procenta.