Český fond koupil na Slovensku průmyslový areál s vývojovým centrem německé firmy

Výrobní areál německé společnosti Hengstler ve slovenském Kežmarku, který na konci roku 2020 koupil český fond Arete.

Výrobní areál německé společnosti Hengstler ve slovenském Kežmarku, který na konci roku 2020 koupil český fond Arete. Zdroj: Arete

Český fond Arete koupil areál ve slovenském Kežmarku za více než deset milionů eur.
Hengstler v Kežmarku zaměstnává 400 lidí.
Hengstler je součástí americké průmyslové a technologické skupiny Fortive.
Areál v podhůří Vysokých Tater postavil v roce 2017 slovenský developer Ingosing.
Haly mají deset tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Dalších pět tisíc čtverečních metrů je možné přistavět. Nový majitel plánuje zahájení výstavby už letos.  
6
Fotogalerie

Tuzemský realitní fond Arete získal v slovenském městě Kežmarok specializovaný výrobní park, v němž sídlí světové vývojové centrum německé společnosti Hengstler. Hodnota transakce převýšila čtvrt miliardy korun.

„I v této době je dokončení této transakce jasným signálem, že jsme schopni naplňovat strategii fondu bez ohledu na komplikace, které pandemie COVID-19 přináší. Strategickým cílem je nakupovat do fondu kvalitní průmyslové nemovitosti a získávat bonitní mezinárodní nájemce s vysokým ratingem,“ uvedl spoluzakladatel Arete Lubor Svoboda. 

Areál v podhůří Vysokých Tater postavil v roce 2017 slovenský developer Ingosing. Tamní haly mají deset tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy a dalších pět tisíc čtverečních metrů je možné přistavět. Nový majitel plánuje zahájení výstavby už letos.  

Německý podnik Hengstler v Kežmarku vyrábí specializované elektromechanické součástky, kontrolní pulty a relé. „Zájmy společnosti Hengstler jsou v Kežmarku dlouhodobé. V současnosti zaměstnává přibližně 400 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců nejen ve výrobě, ale také ve svém globálním výzkumném a vývojovém centru,“ řekl spolumajitel Arete Robert Ides.

Hengstler je součástí americké průmyslové a technologické skupiny Fortive. Koncern je kotovaný na burze v New Yorku a je součástí indexu Nasdaq. Podle posledních zveřejněných tržeb má Fortive tržby 7,3 miliardy dolarů a zisk přes jednu miliardu dolarů. 

Fond kvalifikovaných investorů Arete vznikl v roce 2019. Cílová hodnota aktiv fondu je 400 milionů eur. Kromě Česka a Slovenska se zaměřuje i na další země střední Evropy. 

Je to již druhý fond skupiny Arete zaměřený na průmyslové nemovitosti a sklady. První fond uskutečnil exit ze svého portfolia na konci roku 2020, když za více než tři miliardy korun prodal nemovitosti fondu Cromwell European Real Estate z australské skupiny Cromwell Property Group.