Cimex expanduje na dvou frontách, posiluje v hotelech i realitách

Budova Vyšehrad Garden je již čtvrtým
kancelářským centrem, které si Cimex v byznysové
lokalitě Prahy 4 pořídil

Budova Vyšehrad Garden je již čtvrtým kancelářským centrem, které si Cimex v byznysové lokalitě Prahy 4 pořídil Zdroj: Cimex

Realitní magnát Petr Lukeš odstartoval hned dvojí expanzi. K hotelovému řetězci Orea přidává sesterskou firmu Armando Hospitality Group a současně spustil realitní fond Edulios.

Když tuzemská skupina Cimex nedávno ohlásila příchod Colina Stanleyho do čela svého řetězce Orea Hotels, byla to předzvěst hlubších změn v jejích hotelových aktivitách. Dlouholetý manažer ze sítě Marriot dostat totiž za úkol rozvinout zcela nový byznys zastřešený společností Armando Hospitality Group.

„Jejím cílem je v tuto chvíli spravovat a řídit řetězec Orea Hotels. Další aktivity budou zahrnovat poradenství vlastníkům, například s akvizicemi hotelů, nastavením nájemních smluv, se strukturováním investic nebo bankovního financování,“ řekl deníku E15 generální ředitel Cimexu Miroslav Kosnar.

Nová firma se zaměří na vlastníky hotelů, kterým byznys moc nefunguje, ale přitom jejich podnik má potenciál. Na konci restartování hotelu může být podle Kosnara také zařazení do sítě Orea Hotels. Vedle nových aktivit v hotelnictví Cimex poprvé vytváří realitní fond s využitím kapitálu od vnějších investorů.

Struktura nazvaná Edulios bude zahrnovat několik podfondů, z nichž první se soustředí na prémiové kancelářské budovy.
Prvním krokem fondu byl nákup administrativního centra přímo z portfolia Cimexu, které skupina koupila předloni v Praze ve Stodůlkách.

„Fond cílí na NAV, tedy čistá spravovaná aktiva, v hodnotě kolem jedné miliardy korun. To představuje kolem čtyř až pěti nemovitostních obchodů, které má první podfond Edulios Alfa obsahovat,“ uvedl šéf Cimexu. Ve hře je rovněž otevření dalších podfondů zaměřených například na hotely.

Do hotelů jde i SPGroup podnikatele Pavla Sehnala
V hotelovém byznysu výrazně expanduje i velkopodnikatel Pavel Sehnal. Jeho SPGroup kvůli tomu založila firmu Golden Apple Hotels. „V současné době analyzuje asi patnáct hotelů v Česku, kvůli jejich pronájmu nebo řízení na základě smlouvy o management kontraktu,“ sdělil Sehnal. Uzavření první smlouvy čeká do půl roku. „Smlouvy jsou uzavírány na deset až patnáct let a je třeba provést modelaci byznysu na toto období včetně průběžných investic, s nimiž musí souhlasit vlastníci nemovitostí,“ dodal byznysmen.