Číňané koupili za gigantickou sumu sklady Amazonu včetně centra u Prahy

Sklad Amazonu v Dobrovízi

Sklad Amazonu v Dobrovízi Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
23
Fotogalerie

Jediná investice čínského fondu CIC, která zahrnula i Česko, se vyrovnala celkovému loňskému objemu asijských investic do realit v Evropě. Do Evropy se tlačí i čínské e-shopy.  

Čínská státní společnost China Investment Corporation se postarala o historicky největší zaznamenanou realitní transakci v Evropě. Od americké skupiny Blackstone koupila za více než dvanáct miliard eur portfolio skladů sdružené pod hlavičkou Logicor. Transakce zahrnuje distribuční centra e-shopu Amazon včetně skladu v Dobrovízi u Prahy.

Číňany investovaná částka do Logicoru je stejně velká jako celková suma, kterou asijští investoři dali za celý loňský rok do evropských nemovitostí, vyplývá z dat konzultantské firmy BNP Paribas Real Estate. Na transakci se podílely globální poradenské a advokátní hvězdy typu Goldman Sachs, Morgan Stanley nebo Clifford Chance.

„Akvizice Logicoru čínským fondem CIC znamená potvrzení rostoucího zájmu asijských správců finančních aktiv o evropské industriální nemovitosti,“ komentoval obchod šéf poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec.

Již loni singapurský státní fond GIC koupil mezinárodní skladové portfolio v Praze sídlící společnosti P3, a to za 2,4 miliardy eur.

„Změny ve vlastnické struktuře jsou přirozeně doplňovány také rostoucím zájmem především čínských e-commerce společností o evropských trh, lze tedy očekávat jistý synergický efekt mezi skladbou vlastníků a nájemců,“ doplnil specialista na industriální trh Holec ze 108 Agency.   

Blackstone založil evropský Logicor v roce 2012. Tedy v době, kdy se na trhu průmyslových nemovitostí začaly výrazně přeskupovat síly. Firma od té doby díky padesáti akvizicím vyrostla do pozice evropské jedničky.

Portfolio Logicoru zahrnuje téměř čtrnáct milionů metrů čtverečních pronajímatelných ploch v sedmnácti zemích. Blackstone vedle přímého prodeje zvažoval rovněž exit přes burzu. Čínská skupina CIC vznikla v roce 2007 a je plně vlastněná státem. Hodnota aktiv společnosti převýšila osm set miliard dolarů.

Podívejte se, jak to vypadá ve skladu Amazonu v Dobrovízi:

Video placeholde
Podívejte se, jak funguje distrubuční centrum největšího světového e-shopu Amazon v Dobrovízi u Prahy. • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Sklady zdražují
Investory láká k ukládání kapitálu do průmyslových realit dobrá kondice oboru. V prvním čtvrtletí si v Evropě firmy meziročně pronajaly o pět procent skladů více, vyplývá ze statistik poradenské společnosti JLL. Kromě tradičních nájemců jako jsou přepravci nebo výrobci z automobilového průmyslu táhnou poptávku též internetové obchody typu Amazonu. Velký zájem investorů po těchto nemovitostech zvyšuje ceny. To se projevuje na snižování investorských výnosů. Letos na jaře činily na evropském kontinentu v průměru 5,4 procenta a mají tendenci dál klesat.