CPI chystá další emisi dluhopisů

Hotely - 2. místo: Clarion Congress Hotel Ústí nad Labem, Hraničář (člen CPI Group)

Hotely - 2. místo: Clarion Congress Hotel Ústí nad Labem, Hraničář (člen CPI Group) Zdroj: CPI Group

Realitní skupina CPI plánuje novou emisi dluhopisů v řádu miliard korun. Majitel firmy Radovan Vítek tím chce navázat na dvě loňské emise obligací v souhrnné hodnotě kolem dvou miliard. „Jde o velmi dobrý způsob financování, který se nám osvědčil a chápeme jej jako plnohodnotnou alternativu k bankovnímu financování, a to nejen v případě akvizic či výstavby, ale také pro refinancování portfolia nemovitostí,“ uvedla mluvčí CPI Michaela Winklerová.

O výnosu z chystané emise zatím firma mluvit nechce. Na nezájem bank a investorů o dluhopisy CPI si ovšem společnost už nyní nestěžuje. Při loňské jarní emisi se jejich úroková sazba pohybovala v prvním výnosovém období kolem osmi procent.

„Kromě dluhopisů připravujeme ještě další finanční instrument, který by spolu s bankovním financováním a dluhopisy zajistil diverzifikaci zdrojů. Založen by byl na spolupráci s pojišťovnami,“ dodala mluvčí největšího tuzemského realitního hráče.

CPI v posledních letech dominuje tuzemskému trhu s nemovitostmi. Skupina jen za poslední tři roky nakoupila hlavně podnikatelské reality za 28 miliard korun. V polovině loňského roku kontrolovala aktiva za 59 miliard korun.

Miliardáři Vítkovi už ale začal být český a slovenský trh malý. Nedávným vstupem do maďarské společnosti Ablon, ale především do developerské skupiny Orco, se z něj stal realitní magnát nadnárodní úrovně.