Dálnici D3 u Budějovic chce stavět deset zájemců, cena výrazně spadla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

O zakázku na výstavbu deseti kilometrů dálnice D3 severně od Českých Budějovic se uchází deset firemních sdružení. S nejnižší cenou přispěchala Eurovia, když nabídla 933 milionů. To je o téměř půl miliardy méně oproti projektantské ceně. Ředitelství silnic a dálnic při vypisování soutěže kalkulovalo s odhadem 1,4 miliardy korun.

Do tohoto limitu se vešlo všech deset zájemců, nejdražší bylo sdružení firem Colas a OHL s cenou bezmála 1,2 miliardy. „Hodnotící komise nyní nabídky zhodnotí a vydá doporučující stanovisko. Práce na zmíněném úseku budou zahájeny v příštím roce na jaře. Konkrétní termín je však závislý na případných námitkách ze strany neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Úsek Ševětín – Borek je poslední mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi, kde se ještě nekoplo do země. Jinak patří jihočeská D3 k největším staveništím v zemi. Horečně se buduje na severním okraji krajského města, kde dálnice obchvátí předměstí Borek a Nemanice, rozkopány jsou rovněž dva úseky od Veselí na Lužnicí až po Ševětín, kde se nedávno poklepával základní kámen.

Hotovo by mělo být v letech 2018 a 2019, kdy se souvislá D3 protáhne z dnešních 42 kilometrů na téměř 70 kilometrů. V přípravě je rovněž navazující stavba obchvatu Českých Budějovic. Celkově má dálnice D3 měřit z Prahy na rakouské hranice 170 kilometrů, současné vedení ministerstva dopravy předpokládá její dokončení do roku 2025. Problematický je zejména úsek přes Posázaví, kde se dají předpokládat občanské protesty.

Mapa dálnice D3Mapa dálnice D3 | RSDMapa dálnice D3