Developer Crestyl vyplatí investory z velkého projektu Savarin v centru Prahy

Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio.

Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio. Zdroj: Crestyl

Realitní skupina Crestyl vstoupí do další fáze výstavby projektu Savarin v centru hlavního města s plnou majetkovou kontrolou nad projektem.
Projekt Savarin vznikne rekonstrukcí historických budov a ve vnitrobloku mezi Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Panská a Jindřišská.
Na 1,7 hektaru má vzniknout 55 tisíc metrů čtverečních obchodů, restaurací a kanceláří.
Projekt Savarin bude větší než kancelářské centrum Florentinum.
Crestyl vydává na financování projektu Savarin dluhopisy za 2,2 miliardy korun.
14
Fotogalerie

Realitní skupina Crestyl vstoupí do další fáze výstavby projektu Savarin v centru hlavního města s plnou majetkovou kontrolou nad projektem. Peníze z právě zahájené dluhopisové emise použije mimo jiné na výplatu investorů.

„V rámci přípravy unikátního projektu Savarin jsme se rozhodli navýšit svůj podíl v projektu a vykoupit prvotní investory, kteří nám vše pomohli odstartovat. Projekt mezitím získal reálné obrysy, novou podobu a posunul se do další fáze,“ uvedl Omar Koleilat, generální ředitel Crestylu. 

Projekt Savarin vznikne rekonstrukcí historických budov a ve vnitrobloku mezi Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Panská a Jindřišská. Na 1,7 hektaru má vzniknout 55 tisíc metrů čtverečních obchodů, restaurací a kanceláří. To je více, než kolik má například administrativní centrum Florentinum u Masarykova nádraží v Praze 1. 

Emise dluhopisů má hodnotu 2,2 miliardy korun s možností navýšení na 3,3 miliardy. Manažerem emise je J&T Banka. „S ohledem na nominální hodnotu dluhopisu ve výši padesát tisíc korun jsou dluhopisy určeny i drobným neprofesionálním investorům. Jedná se o jedinečný projekt v centru Prahy od renomovaného developera, navíc s ročním výnosem 6,9 procenta, lze tedy očekávat ze strany investorů vysoký zájem,“ řekla mluvčí J&T Banky Monika Veselá. 

Bondy mají splatnost v roce 2026. Emisi dělá Crestyl prostřednictvím společnosti Savarin založené na Maltě. Zajímavostí je, že dluhopisy nemají roční kupon. Výnos určuje sleva z jmenovité hodnoty dluhopisu. Emisní kurz všech bondů je 71,288 procenta z jejich jmenovité hodnoty. Ta u jednoho dluhopisu činí 50 tisíc korun. Čistý výtěžek z dluhopisů pro Crestyl tak bude 1,5 miliardy korun respektive 2,3 miliardy v případě maximálního navýšení jmenovité hodnoty emise. 

Zahájení stavby developer odhaduje na rok 2022, dokončení o tři roky později.  Podobu projektu vytváří britský architekt Thomas Heatherwick a jeho londýnské studio. 

Výstavba odstartuje renovací paláce Savarin v ulici Na Příkopě. „Projekt Savarin je ve finální fázi příprav. Máme platné stavební povolení na rekonstrukci a restaurování historického paláce Savarin. Nyní řešíme uvolnění prostor v budově ze strany nájemců a během následujících měsíců bychom chtěli rekonstrukci zahájit. Trvat bude dva roky,“ doplnil šéf Crestylu Koleilat. Další fáze projektu ještě na povolení čekají.

Kromě obchodů, restaurací a kanceláří nabízí developer Praze, že do projektu Savarin může zdarma umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Pro známé dílo secesního výtvarníka se dlouhodobě hledá vhodné umístění.

„Hledání domova trvá Praze téměř sto let a jsme přesvědčeni, že Palác Savarin splňuje dědečkovo přání, kterým dar Praze podmínil. Thomas Heatherwick nám představil a také s námi konzultoval vizi vystavení dvaceti pláten Slovanské epopeje. Jsem přesvědčen, že dědeček by byl na takovou prezentaci svého vrcholného díla hrdý,“ uvedl malířův vnuk John Mucha. 

Crestyl působí na realitním trhu dvacet let. Současné projekty skupiny mají investiční hodnotu 1,2 miliardy eur. Kromě Savarinu staví například čtvrti Dock v Libni nebo Hagibor u stanice metra Želivského.