Křetínský s Tkáčem nakoupili akcie Metra za více než osm miliard. Vlastní podíl přes 40 procent

Křetínský s Tkáčem nakoupili akcie Metra za více než osm miliard. Vlastní podíl přes 40 procent.

Křetínský s Tkáčem nakoupili akcie Metra za více než osm miliard. Vlastní podíl přes 40 procent. Zdroj: Profimedia

Křetínský s Tkáčem nakoupili akcie Metra za více než osm miliard. Vlastní podíl přes 40 procent.
Daniel Křetínský
Křetínský s Tkáčem nakoupili akcie Metra za více než osm miliard. Vlastní podíl přes 40 procent.
Patrik Tkáč
Miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč přikoupili akcie Metra za více než osm miliard.
6
Fotogalerie

Duo miliardářů Daniel Křetínský a Patrik Tkáč navýšilo svůj vlastnický podíl v německé společnosti Metro AG na více než čtyřicet procent. Oba investorští dravci tak splnili svůj zářijový plán, podle kterého by rádi firmu prostřednictvím jejich EP Global Commerce (EPGC) převzali. „Cílem je navýšit podíl EPGC v Metro AG přes třicetiprocentní prahovou hodnotu, a tím získat větší flexibilitu ohledně dalšího postupu,“ uvedla tehdy společnost EPGC v oznámení nabídky.

Samotný německý řetězec informoval na začátku ledna v sekci o akcionářských podílech, že EP Global Commerce vlastní zhruba 40,6 procenta akcií. Podle výroční zprávy německé společnosti za uplynulý rok totiž nabídku EP Global Commerce přijali akcionáři vlastnící 10,6 procenta kmenových akcií. Kromě běžných akcií se podařilo přikoupit více než jedno procento preferenčních akcií.

Za jednu kmenovou akcii nabízela EPGC v nabídce téměř 8,5 eura a za preferenční akcii necelých devět eur. Hodnota nakoupených akcií proto vycházejí na přibližně 8,5 miliardy korun. 

„Chtějí si otevřít dveře k získání majority. Je to příprava na to, aby mohli rozvíjet Metro mimo Německo,“ komentuje navyšování podílu v Metru Radim Pařík, bývalý vrcholový manažer retailového kolosu Schwarz Gruppe, který vlastní řetězce Kaufland a Lidl. Německý trh totiž podle něj moc příležitostí k expanzi nenabízí.

Transakce už navíc získala nutná povolení úřadů. „Schvalovala to Evropská unie a příslušné orgány v jednotlivých zemích, kde Metro působí a kde to bylo dle regulatorních norem potřeba,“ dodává Křetínského mluvčí Daniel Častvaj.

Do německého velkoobchodního řetězce, který na tuzemském trhu vlastní velkoobchody Makro, vstoupili miliardáři v létě 2018. Investici drží přes německou společnost EP Global Commerce. Křetínský s Tkáčem jsou rovněž spolumajitelé vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.

Investici do německé společnosti zahájilo miliardářské duo nákupem 7,3 procenta kmenových akcií firmy Metro od firmy Haniel v létě 2018. „Vážíme si toho, že jsme se mohli stát významnými akcionáři společnosti Metro AG,“ komentoval vstup Daniel Křetínský. 

Kromě akcií získala společnost EPGC rovněž předkupní právo na dalších 15,2 procenta akcií Metra, které držela firma Haniel. V té době se cena jedné akcie Metra pohybovala okolo dvanácti eur. Postupně Křetínský s Tkáčem podíl navyšovali, když před podáním dobrovolné nabídky na odkup akcií vlastnili 29,99 procenta kmenových akcií společnosti. 

V současnosti se přitom Metru daří na frankfurtské burze. Za poslední měsíc se hodnota akcií zvýšila o přibližně třetinu na cenu okolo deseti eur, za kterou se akcie prodávaly během čtvrtečního obchodování.