Test PCR na covid se může prodražit. Ceny se liší až o šest tisíc korun

Ceny testů nejsou v Česku zdaleka nejvyšší. Na Slovensku stojí PCR test kolem 1800 korun, ve Finsku už je to 6500 korun.

Ceny testů nejsou v Česku zdaleka nejvyšší. Na Slovensku stojí PCR test kolem 1800 korun, ve Finsku už je to 6500 korun. Zdroj: profimedia.cz

Částka zaplacená za PCR test zahrnuje kromě státem určené maximální ceny za zdravotní službu 1310 korun náklady na odběrový materiál.
Ceny za testování na COVID-19 se liší nejen mezi českými laboratořemi, ale i v jednotlivých státech.
Základní cena testu PCR se pohybuje kolem 1500 korun.
4
Fotogalerie

Ceny testů na nemoc COVID-19 se výrazně liší nejen mezi českými laboratořemi, ale i v jednotlivých státech. Klasický test PCR stojí v tuzemsku průměrně kolem patnácti set korun, v cizině to může být i násobek této částky.

V pátek 15. ledna začíná v Česku registrace na očkování proti nemoci COVID-19 pro občany starší osmdesáti let. Dále přitom pokračuje plošné antigenní testování. Za ně občan přímo neplatí, hradí je zdravotní pojišťovny. Naopak PCR testy si lidé v mnoha případech sami platí. Pokud tedy nepracují ve zdravotnictví nebo nedostanou žádanku od svého praktického lékaře či hygieny. 

Podstoupit test teď mohou lidé v desítkách soukromých společností. Například v laboratořích Synlab se samoplátci mohou dát otestovat za 1560 korun. Pokud přitom ještě požadují potvrzení o bezinfekčnosti, zaplatí o stovku více.

„Částka zahrnuje kromě státem určené maximální ceny za zdravotní službu pomocí metody PCR ve výši 1310 korun také náklady na odběrový materiál, provedení odběru a svoz vzorku do laboratoře,“ vysvětluje šéfka laboratoře Synlab Kateřina Bílly Danyšová.

Mnohé společnosti, které testování nabízejí, nemají přímo u sebe laboratoř, v níž testy vyhodnocují. „Náklady na převoz testů jsou pak vyšší,“ dodává Michal Mikšík, mluvčí společnosti GHC, která zajišťuje také testování na letišti a testy drive-in, tedy přímo z auta. 

GHC nově zavedla čtyři cenové kategorie testů. Základní varianta testu stojí kolem 1500 korun, avšak za expresní výsledek do dvou hodin spolu s certifikátem o bezinfekčnosti klient zaplatí až 7500 korun. 

Ne každá společnost nabízí testy takzvaně na pojišťovnu. „PCR testy i antigenní testy provádíme pouze pro samoplátce, neboť zdravotní pojišťovna s námi opakovaně odmítla uzavřít smlouvu o spolupráci,“ říká marketingová ředitelka společnosti Inter Clinic Petra Horáková Krištofová.

Pojišťovny podle poslední vyhlášky ministerstva zdravotnictví i VZP mají od Nového roku platit zdravotnickým zařízením za PCR test 1109 korun místo dosavadních 1674 korun. Celkem pojišťovna za otestování svého klienta zaplatí 1276 korun.

„Cenotvorba testování odráží náklady na laboratoř, které tvoří minimálně osmdesát procent z ceny, náklady na dopravu vzorků a v neposlední řadě náklady na personál, provoz ve speciálním režimu a náklady na administrativu,“ vysvětluje Petra Horáková Krištofová.

Ceny v Česku nejsou zdaleka nejvyšší. Na Slovensku stojí PCR test v přepočtu kolem 1800 korun, v Berlíně pak 2600 korun a ve Finsku se cena dostává až na asi 6500 korun.

Ve Spojených státech se cena liší stát od státu. „Platí se od 90 do 145 dolarů, v přepočtu 1905 až 3070 korun, záleží na tom, kde a jaký test chcete. Studenti jej mají zdarma,“ uvedl spolupracovník deníku E15 Michael Durčák z Nebrasky.

Ceny se výrazně liší také ve Velké Británii, rovněž podle typu a místa testu. Pohybují se v rozpětí 100 až 350 liber, tedy zhruba od 2950 do více než deseti tisíc korun. 

Příklady cen PCR testu s výsledkem do 24 hodin
Společnosttest s potvrzením o bezinfekčnostitest bez potvrzením o bezinfekčnosti 
Aiomica2045 korun2287 korun
GHC1750 korun2000 korun
PRONATAL2700 korun2900 korun
SPADIA1300 korun1300 korun
Synlab1560 korun1660 korun
INTER CLINIC1700 korun (jen s certifikátem)