Developer JRD expanduje do energetiky. Chystá vodní elektrárnu

Rezidence Trilobit, Prokopské údolí (ilustrační foto)

Rezidence Trilobit, Prokopské údolí (ilustrační foto) Zdroj: JRD.cz

Tuzemský lídr ve výstavbě energeticky úsporných bytů a domů JRD realitního podnikatele Jana Řežába připravuje v České republice nové kolo expanze. A to v oblastech, které mu dosud nebyly vlastní. Zvažuje start kancelářských projektů, pustit se chce rovněž do výstavby vodní elektrárny.

„Snažíme se zajímat i o jiné obory, které jsou investičně příbuzné k tomu, co děláme,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Řežáb. Konkrétně jmenoval projekt středně velké vodní elektrárny v Česku.

„Jednáme o tom s úřady, ale dokud nemáme povolení, je projekt nula,“ dodal byznysmen. Lokalitu neprozradil, bez potřebných razítek zatím ani nechtěl mluvit o harmonogramu projektu.

Další plány kuje JRD v komerčních nemovitostech, kterým se dosud rovněž nevěnoval. „Máme lokalitu, jejíž akvizici dokončujeme, která by mohla být vhodná pro výstavbu kanceláří,“ uvedl majitel firmy. Podobně jako u bytů by také v tomto segmentu rád stavěl pasivní budovy.

Dosavadní největší projekty JRD jsou v pražském Hloubětíně a Malešicích, které dohromady čítají stovky bytů. Ve druhé jmenované lokalitě nedávno developer zahájil výstavbu druhé etapy.

Aktuální tržby JRD se pohybují kolem půl miliardy korun ročně. Současný zásobník pozemků stačí společnosti i bez dalších akvizic zhruba na příštích sedm let a umožní jí vytvářet roční obrat kolem půl miliardy až jedné miliardy korun. „Pokud budou zajímavé projekty, jsme schopni mít i násobně vyšší tržby,“ poznamenal Řežáb. Bezhlavě se ale do nových projektů hrnout nechce.

Podobně jako další developeři využívá společnost JRD na konkrétní projekty peníze dalších investorů, kteří v nich tak získají podíl. Jejich jména si Řežáb nechává pro sebe, často však jde o movité Čechy, kteří v realitách zhodnocují peníze vydělané jinde. „Máme potenciálně k dispozici výrazně více kapitálu, než kolik zatím používáme,“ uzavřel majitel společnosti.