Developer T.E sbírá do nového fondu od investorů stovky milionů korun

Vizualizace developerského projektu Bleriot v Praze-Kbelích.

Vizualizace developerského projektu Bleriot v Praze-Kbelích. Zdroj: T.E

Hrubá stavba developerského projektu Sakura v Praze 5.
Vizualizace developerského projektu Milhouse v Brně.
Jedním z hlavních projektů skupiny T.E je Sakura v Praze 5.
Vizualizace developerského projektu Sakura.
Bytový projekt Sakura v Praze 5.
7
Fotogalerie

Pražský stavitel bytů T.E spustil fond pro bohaté investory. Investiční objem projektů skupiny převyšuje dvě miliardy korun.

Developerská skupina T.E podnikatele Martina Hubingera a jeho společníků startuje nový fond kvalifikovaných investorů. Cílem je získat kapitál na další bytové projekty. Firma chystá výstavbu přibližně tisíce bytů, současně jedná o akvizicích projektů na 1700 rezidencí.

Objem vlastních prostředků, které má holding aktuálně k dispozici, je kolem jedné miliardy korun. „Pro zřízení fondu je jednoduchý důvod. Pro další rozvoj potřebujeme více zdrojů, než v současnosti máme,“ řekl deníku E15 Hubinger. „Fond by měl mít nejméně tři sta milionů korun. Horní hranice není. Investiční horizont fondu jsme stanovili na sedm let,“ dodal. Kapitál do fondu vložili i spolumajitelé T.E.

Minimální investice do uzavřeného fondu bude tři miliony korun. Developer slibuje investorům do fondu vysokou ziskovost, úroky z mezzaninového úvěru a podíl na konečném výnosu každého projektu.

Peníze z fondu mají směřovat výhradně do projektů s pravomocným územním rozhodnutím či stavebním povolením. Život fondu bude rozdělený do několika fází, a to sbírání kapitálu, akvizice a realizace projektů, rozprodej projektů a výplata zisku.

Sídlo fondu je na Maltě. „Jedním z důvodů pro takovouto destinaci je příznivé právní prostředí. Zdaleka ne nevýznamným důvodem je rovněž daňová motivace,“ uvedl právník Pavel Říha z advokátní kanceláře Forlex k výhodám umístění fondu na středomořský ostrov.

Holding T.E má aktuálně v prodeji 400 bytů. Jedním ze současných projektů je Sakura v Praze 5 nebo Barrandez-vous na Barrandově. Zhruba tisíc bytů skupina připravuje. Rozpracovaný projekt má mimo jiné v Praze na Jarově. Více než hektarový pozemek tam developer koupil letos v létě. S výjimkou Jarova, který je v rané fázi přípravy, činí investiční objem projektů v portfoliu T.E dvě miliardy korun.