Developeři investují miliardy do kanceláří, po letech se do oboru vrací J&T

Skanska Property staví novou administrativní budovu v místech, kde stála vozovna tramvají.

Skanska Property staví novou administrativní budovu v místech, kde stála vozovna tramvají. Zdroj: Vizualizace Skanska

Kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T
Kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T
Kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T
Kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T
Kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T
8
Fotogalerie
J&T, Penta, Skanska Property, Immorent a další startují nové miliardové investice do výstavby nových kancelářských center. Zisky si slibují od očekávaného růstu nejlepších nájmů.

Firmy si v metropoli pronajímají rekordní množství kanceláří. Klesá donedávna vysoký podíl prázdných ploch a majitelé administrativních center po několika letech budou moci začít inkasovat vyšší sumy z pronájmů. Několik let trvající situace, která nahrávala nájemcům, se začíná alespoň na nějaký čas o něco více otáčet ve prospěch developerů. „Rok 2016 vidíme jako ideální pro nákup kancelářských prostor, příjem z nakoupených kancelářských projektů poroste díky vzrůstajícím nájmům,“ komentoval trh Jeff Alson, šéf středoevropského investičního týmu v konzultantské firmě Cushman & Wakefield.

Vyhlídky na silný zájem investorů a vyšší zisky z nájemného přivedly developery kancelářských komplexů k urychlenému odstartování několika velkých projektů.

Skanska si věří

Společnost Skanska Property začala v rozmezí šesti měsíců stavět dokonce dva projekty najednou: Záměr na zastavění areálu někdejší tramvajové vozovny nazvaný Five na Smíchově a projekt Visionary v těsné blízkosti nádraží Holešovice.

„Není obvyklé stavět dva projekty naráz. Záleží na síle investora a developera a Skanska tuto finanční sílu a know-how má. Navíc trh jí momentálně přeje,“ uvedla Lenka Šindelářová z tuzemské kanceláře poradenské firmy BNP Paribas Real Estate.

Skanska věří, že u obou projektů naváže na sérii svých nájemních úspěchů z minulých let. „Co se týče projektu Five, naším cílem je pronajmout jej celý tento rok. Projekt Visionary je v počáteční fázi, jelikož jeho výstavba ještě nezapočala, nicméně registrujeme až překvapivý zájem potenciálních klientů,“ sdělila Alexandra Tomášková, manažerka pronájmů ve Skanska Property.

Návrat J&T

Po několika letech se do komerčního developmentu vrací skupina J&T, a to s ambiciózním projektem Rustonka u stanice metra Invalidovna. Původní projekt skupina česko-slovenských miliardářů přepracovala silně ve prospěch kancelářské funkce.

Na dohled od Rustonky rakouský developer Immorent ještě letos dokončí výstavbu závěrečné etapy velkého administrativního areálu Futurama. Start další kancelářské výstavby plánuje rovněž investiční skupina Penta. Marek Dospiva a spol. hodlají ještě letos začít stavbu druhé fáze kancelářského komplexu v Radlicích, v tomto případě nazvané Mechanica.

Proxy-Finance koupila kanceláře Skansky
Finančníci Peter Vajda a Václav Foglar získali od developera Skanska Property za blíže neurčenou cenu ostravské administrativní centrum Nordica. Developerská odnož Skansky tím uzavřela několik let trvající jediné mimopražské dobrodružství. Společnosti se prodej podařil díky tomu, že centrum loni po několika letech téměř celé pronajala. Kromě Nordiky se Skansce Property zdařilo v posledním roce prodat v rychlém sledu v přepočtu za několik miliard korun zánovní kancelářská centra Riverview a Corso Court.