Developeři mají nový cíl: výstavbu bytů ve vilových čtvrtích

Rezidence Braník. Developer ED Group
umístil ve vilové čtvrti v Praze 4 projekt
o devíti bytech. Další podobný projekt nyní
staví v prvorepublikové zástavbě v Košířích

Rezidence Braník. Developer ED Group umístil ve vilové čtvrti v Praze 4 projekt o devíti bytech. Další podobný projekt nyní staví v prvorepublikové zástavbě v Košířích Zdroj: E15 Anna Vackova

Developeři, zasažení omezenou poptávkou, našli nové lákadlo. Zákazníky se snaží zaujmout nabídkou bydlení ve vilové zástavbě. Firma koupí starší, zpravidla prvorepublikovou vilu se zahradou, vilku zbourá a na pozemku postaví bytový dům. Například firmy Crescon a PSJ aktuálně nabízejí byty v chystaném šestipodlažním projektu Na Dolinách 24 v pražském Podolí.

„Ne každý si může dovolit koupit prvorepublikovou vilu ve starší zástavbě na prestižní adrese. Přesto není nutné se tohoto komfortu vzdát,“ láká potenciální kupce ředitel Cresconu Jan Jerie.

Developerem, který se na podobné projekty přímo specializuje, je společnost ED Group. Aktuálně staví dvacet bytů v Rezidenci Pod Bertramkou, ležící v prvorepublikové zástavbě v Praze 5. Další, teprve chystaný projekt, který už ED Group inzerovala na svých internetových stránkách, by měl stát na Zeleném pruhu v Praze 4.

Na Dolinách 24. Na luxusní bydlení lákají zavedené
realitní společnosti Crescon a PSJ. Vilku brzy nahradí
bytový dům s osmi byty o dispozicích 4+kk a 5+kk
a podzemními garážemi se 14 parkovacími místyNa Dolinách 24. Na luxusní bydlení lákají zavedené realitní společnosti Crescon a PSJ. Vilku brzy nahradí bytový dům s osmi byty o dispozicích 4+kk a 5+kk a podzemními garážemi se 14 parkovacími místy | E15 Anna Vackova

„Nyní se častěji než kdy jindy stává, že investor koupí pozemek či malý rodinný domek ve vilové oblasti a hodlá zde vyprojektovat předimenzovaný bytový dům,“ potvrzuje starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS). Podle jeho mluvčího Michala Sochora radnice nemůže projektům zabránit, „protože nemá pravomoc ovlivňovat státní správu v podobě stavebního úřadu“. Stavební odbor Prahy 4 například povolil výjimku firmě Quattrofoglio, která chce na místě stávající vilky v ulici Na Usedlosti postavit bytový dům.

Horálek tvrdí, že řešením má být stanovení územních limitů z hlediska výšky staveb, zastavěnosti pozemků i funkčního využití. „Vytvoření územních limitů by mělo dát jasný signál investorům, aby nekupovali ve vilových oblastech malé domky kvůli tomu, že na pozemcích později vystaví velké bytové domy,“ míní Horálek. První lokality s konkrétními limity slibuje radnice představit už koncem dubna.

Residence Swisshouse. Pětipatrový dům s 18 byty vtěsnala mezi starší rodinnou zástavbu v pražském Podolí firma Marking rodiny MarkovičovýchResidence Swisshouse. Pětipatrový dům s 18 byty vtěsnala mezi starší rodinnou zástavbu v pražském Podolí firma Marking rodiny Markovičových | E15 Anna Vackova